Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Sedmdesáté výročí nacisitické okupace Čech, Moravy a Slezska

J
Jan Pravda Přidáno před 8 lety
Sedmdesáté výročí nacisitické okupace Čech, Moravy a SlezskaDnes si připomínáme 70. výročí 15. března 1939. Nejsmutnější výročí nacistické okupace českých zemí a následné vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava. Současaná česká média referfují jen sporadicky.
Dnes si připomínáme 70. výročí 15. března 1939. Nejsmutnější výročí nacistické okupace českých zemí a následné vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava. Současaná česká média referfují jen sporadicky.

Protektorát Čechy a Morava (něm. Protektorat Böhmen und Mähren) byla část československého území, od 15., respektive 16. března 1939 do 8.–9. května 1945 okupovaná nacistickým Německem. Okupované území Německo anektovalo a zřídilo autonomní Protektorát Čechy a Morava, vyhlášený 16. března 1939 výnosem o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Okupací a anexí okupovaného území Německo porušilo Mnichovskou dohodu, kterou samo 30. září 1938 uzavřelo.



Z pohledu mezinárodního a československého práva se jednalo o zamaskovanou formu nelegální anexe, přičemž legální vláda byla (později vytvořená a Spojenci uznaná) exilová vláda v Londýně, vedená prezidentem Edvardem Benešem. Z tehdejšího německého pohledu šlo o legální a mírové obsazení na základě společného prohlášení československé a německé vlády ze dne 15. března 1939, které pouze zohlednilo to, že Československo byl uměle vytvořený stát, ahistoricky vytrhující české země z životního prostoru německého národa, vnitřně neschopný existovat a představující ohnisko nestability, ohrožující evropský mír.



Protektorát byl vytvořen výše jmenovaným výnosem Adolfa Hitlera ze dne 16. března 1939, a to na území českých zemí, zbylém po vynuceném odstoupení Sudet Německu 29. září 1938 a části Těšínska odstoupeného Polsku 30. září 1938 v důsledku Mnichovské dohody.

Jako perličku lze uvést, že mezi represivními rozkazy, které Adolf Hitler tehdy 15. a 16. března 1939 na Pražském Hradě nařídil, bylo i zboření Petřínské věže. Prý hyzdila pohled na Prahu. Věž stále stojí, byl to tak jeden z mála Vůdcových rozkazů během celé války, který nebyl vyslyšen.

Smutné nyní po desítkách let je, že v českých novinách je dnes pouze vzácná zmínka o této tragiské události. Jako by se to nikdy nestalo, nějak ty "nezávislé" sdělovací prostředky rychle zapomínají. Ale MY NÉÉÉÉÉ!!!



  • Připravil: Vícha Květoslav (Kvido)
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Jan Pravda 15-03-2016 18:15 5,619

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.