Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Smutek za Brexit?

KvidoKvido Přidáno před 8 lety
Smutek za Brexit?Pro mnohé šok. Británie vystupuje z Evropské unie! Podle konečných výsledků referenda se pro Brexit vyslovilo 17,4 milionu voličů, proti bylo16,1 milionu. K volebním urnám přišlo 72 procent voličů. Co teď? Britská libra i euro padají. Rusko si mne ruce...
Pro mnohé šok. Británie vystupuje z Evropské unie! Podle konečných výsledků referenda se pro Brexit vyslovilo 17,4 milionu voličů, proti bylo16,1 milionu. K volebním urnám přišlo 72 procent voličů. Co teď? Britská libra i euro padají. Rusko si mne ruce...

Hrozí situace, že se EU nebo vlády některých zemí, budou chtít za Brexit pomstít. Ekonomičtí expertí straší, že Spojené království se nyní stane ve světovém měřítku malou zemí. Bude mít prý stížené podmínky přístupu na stávající evropské trh v rámci EU. Například ztrácí vstup do databáze EU! To je ovšem věc Britů, přejme jim jejich svobodnou volbu v referendu. Možná, že velkou chybu udělal Cameron, když dlouho nabádal k vystoupení Británie z EU a v závěru pak změnil názor a chtěl, aby země v EU setrvala. Rozhodnutí Britů o Brexitu tak je spíše emocionální, spojené s odporem proti uprchlíkům, protože měli málo informací.

A dopady na ČR? Snad se podaří domluvit, aby Češi (Evropané) mohli dále na ostrovech studovat a pracovat, aby tam české (evropské) firmy mohly dál vyvážet, aby v Česku (Evropě) byly dál britské investice. Aby Češi (Evropané) a Britové společně čelili bezpečnostním hrozbám. To je ale ve hvězdách. Zatím.

Nyní by politici Británie a EU měli vymyslet nový status k Evropské unii. Nové způsoby spolupráce. Velká Británie by měla být dále našim partnerem a spojencem. Smutek za Brexit není na místě, život jde dál.

Lídři EU se musí vážně zamyslet nad nespokojenosti lidí k evropskému spojování. Na druhé straně bez Británie mohou být nyní evropské státy akceschopnější. Bude asi více otevřená cesta např. k reformám, které ostrovní království stále zamítalo (daň na transakce pro bankovní sektor). Ovšem, pokud budou lídři EU přešlapovat na místě a neomezí rovněž další evropskou integraci (to také nastartovalo Brexit), nahrají euroskeptickým silám v Evropě. Prostě, demokracie prostřednictvím referenda, ukázala svoji sílu. Sladkost svobody je příliš silná! Národům se nedá příliš diktovat. Možná, že to je začátek konce EU.



  • Připravil: Vícha Květoslav (Kvido)
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Kvido 24-06-2016 08:12 3,843

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.