Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Katolická a luterská církev společně

KvidoKvido Přidáno před 7 lety
Katolická a luterská církev společně31.10. 2016 - Výročí - 500 let reformace - si katolíci a luteráni připomenou letos poprvé společně. Vidím v tom obrovský pokrok v porozumění mezi různými komunitami a velkou pokoru. Je to výzva pro dnešní rozhádaný svět. Papež František navštíviol dnes, 31. října, švédské město Lund. Je to vůbec první návštěva papeže ve Švedsku od cesty Jana Pavla II. v roce 1989. Setká se nejen s církevními hodnostáři, ale třeba ve sportovnbí halé pro 15 tiusíc diváků s veřejnosti. Přímý kontak s občany nemá papež František v plánu.
Výročí - 500 let reformace - si katolíci a luteráni připomenou letos poprvé společně. Vidím v tom obrovský pokrok v porozumění mezi různými komunitami a velkou pokoru. Je to výzva pro dnešní rozhádaný svět. Papež František navštíviol dnes, 31. října, švédské město Lund. Je to vůbec první návštěva papeže ve Švedsku od cesty Jana Pavla II. v roce 1989. Setká se nejen s církevními hodnostáři, ale třeba ve sportovnbí halé pro 15 tiusíc diváků s veřejnosti. Přímý kontak s občany nemá papež František v plánu.

Papežská návštěva se tak uskutečnila rok před připomínkou 500. výročí dne, kdy v roce 1517 přibil Martin Luther svých 95 reformačních tezí na zdi kostela ve Wittenbergu. Poslední říjnový den si proto evangelické církve připomínají jako Den reformace.

U příležitosti papežské návštěvy se bude konat také konference a společná bohoslužba s liturgii speciálně připravenou pro tuto příležitost. Výročí reformace bude připomínat celá řada událostí v delším časovém horizontu.

Švédská církev (šv. Svenska kyrkan) je luterskou církví a největší církví ve Švédsku. Do roku 2000 byla státní církví. Formálně se k ní hlásí přes 6,4 miliónů osob, což představuje 67,5 % obyvatel Švédska.

Ještě poznámka na okraj
Jan Kalvín v porovnání s oběma na tom byl o poznání lépe. Do určité míry mu cestu prošlapali. Nečekal ho už osud osamělého běžce, jakým byl rozhodně Hus, nakonec i Martin Luther. Komunita reformně orientovaných evropských intelektuálů v době, kdy Kalvín začal brát rozum, byla už rozsáhlá a vytvářela na mnoha místech - nejen v Německu, v Čechách, v Nizozemí nebo ve Švýcarsku - významná duchovní střediska.



  • Autor: Žák Jiří
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Kvido 31-10-2016 12:58 3,631

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.