Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Exekutoři by neměli dlužníky tolik ždímat

KvidoKvido Přidáno před 7 lety
22. 12. 2016 - Četl jsem zde některé články o tom, jak si účtují exekutoři za svůj výkon náklady, a to při malé dlužné částce. Třeba na jistinu dluhu kolem 3 tisíce korun v konečné fázi po třech letech vymáhají až 20 tisíc korun. To je skutečně nemorální. Chválím proto ministra spravedlnosti Pelikána, že tento problém již řeší.
Četl jsem zde některé články o tom, jak si účtují exekutoři za svůj výkon náklady, a to při malé dlužné částce. Třeba na jistinu dluhu kolem 3 tisíce korun v konečné fázi po třech letech vymáhají až 20 tisíc korun. To je skutečně nemorální. Chválím proto ministra spravedlnosti Pelikána, že tento problém již řeší.

Nová vyhláška ministr spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) snižuje (od dubna 2017) odměny soudních exekutorů ze dosavadních 3 tisíc korun na 2 tisíce korun na jeden výkon.


Je skutečně proti zdravému rozumu a morálce, když exekutor při dluhu do 5 tisíc korun dostane za napsání jednoho exekutorského příkazu dlužníkovi částku tři tisíce koru. Dluh někdy činí i směšnou čáístku 200 korun českých apod. Navíc, tento úkon třeba za dva měsíce exekutor opakuje a opět inkasuje další tři tisíce korun. Vyhlášku podepsal pan ministr navzdory připomínkám exekutorské komory, která záležitost žene k Ústavnímu soudu, jelikož se snížením odměn exekutorů nesouhlasí.

V této souvislosti si dovoluji navrhnout, aby vyhláška byla upravena stanovením minimální hranice jistiny dluhu, pod níž by exekutor nemohl odměnu vůbec žádat. Případně mohl požadovat u jednoho výkonu na dlužnou částku do 5 000,00 korun českých pouze 500,00 korun českých.

Dosavadní praxe při odměnách 3 000 korun českých za jeden exekutorský výkon abnormálně zatěžuje malé dlužníky a žene je do dluhové pasti.

Dluhovou past způsobují exekuce, ale i půjčky a úvěry. V České republice je podle statistik ČNB nesplácí 290 tisíc Čechů. Splátku bance nebo úvěrové společnosti tito dlužníci neposlali již více než tři měsíce a úvěr jim byl tzv. zesplatněn. To znamená, že věřitel už neurguje jednotlivé splátky, ale vymáhá celou dlužnou částku najednou, včetně penále, úroků a nákladů na právníky.

Do dluhové pasti se tito lidé dostali i při nezaplacení pokuty, poplatku anebo nevhodným zacházením s kreditní či debetní kartou. Naskakující penále a účtované částky jsou často natolik vysoké, že je nemá šanci splatit ani člověk s průměrnou mzdou. Proto je nutné vše na začátku rychle řešit domluvou, ještě než je pohledávka předána dále. Bohužel, s exekutorem toho moc nedomluvíte, řídí se hranicí dosavadní odměny 3 000 korun českých. Proto je správné, že ministr Pelikán problém řeší.



  • Autor: Jiří Žák
  • PC-politika.cz


Kvido 22-12-2016 06:52 3,693

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.