Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

EU má na hlavě máslo

J
Jan Pravda Přidáno před 7 lety
EU má na hlavě másloMáslo je drahé a navíc je na pultech obchodů menší výběr. Jeho závratnou cenu v Česku zavinila Evropská unie dotacemi vyplácenými na podporu snižování produkce mléka a mléčných výrobků v době, kdy rostla poptávka. Tuto nepříjemnou pravdu většina českých "oficiálních" médií zamlčela, neboť ji alespoň částečně nedávno vyslovil předseda Svobodných Petr Mach nebo Tomio Okamura.
Máslo je drahé a navíc je na pultech obchodů menší výběr. Jeho závratnou cenu v Česku zavinila Evropská unie dotacemi vyplácenými na podporu snižování produkce mléka a mléčných výrobků v době, kdy rostla poptávka. Tuto nepříjemnou pravdu většina českých "oficiálních" médií zamlčela, neboť ji nedávno alespoň částečně vyslovil předseda Svobodných Petr Mach nebo Tomio Okamura, který tvrdí, že cílem Bruselu je zbavit ČR suverenity a klidně bude vyhrožovat Česku i vyhladověním.

Je před volbami, politici z dutiny ústní vypustí ledasco. K dovršení všeho nejeden český novinář či médium denně dokazuje, že objektivita a nezaujatost není jeho silnou stránkou. Naštěstí v éře internetu není těžké z pohodlí domova mnohé zjistit, dotace z EU jsou vyhlašovány na webech příslušných státních institucí.

Podíváme se proto na zoubek současným vysokým cenám másla v ČR. Na trhu mléka v EU byl v roce 2016 z různých důvodů nadbytek. Po protestech farmářů zareagovala EU v polovině roku 2016. Podle informací webu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) vyčlenila Evropská komise rozpočet ve výši 150 mil EUR na podporu snížení produkce mléka. V rámci EU se jedná o snížení produkce mléka v objemu 1,07 mil. tun. Za nedodání 100 kg mléka na trh vyplácí EU 14 EUR.

V ČR tedy zmíněné dotace spadají do pravomocí SZIF. Ten až (už) 13. března 2017 vydal dokument "Informace o platbě mimořádné podpory na snížení produkce mléka" . Vzhledem k odvolávací lhůtě se dotace na snížení produkce mléka se reálně začaly vyplácet v průběhu dubna 2017.

Úřední šimel bohužel potřebuje nějaký čas, než vše zpracuje, projedná, sladí s Bruselem a teprve pak vše proběhne v souladu se zákony a lhůtami v nich uvedenými. Čeští i evropští producenti mléka hledali nové trhy "v době konání EU a jejích byrokratických institucí". Nová odbytiště nalezli v Číně. Dojednaný byznys se začal rozbíhat ve chvíli, kdy v EU rostla poptávka po mléku a másle a k farmářům dorazily dotace na snížení produkce ...

Plánování z Bruselu narazilo na trh. Je absurdní, jako to komunistické, které jsme znali před rokem 1989. Jeho dobré úmysly jsou v praxi pro spotřebitele i trh škodlivé. Již před rokem 1989 jsme věděli, že dotace ve výsledku vždy škodí. Zkráceně, EU má máslo na hlavě.

EU v současné podobě na krizové situace opakovaně reaguje těžkopádně a zdlouhavě. Proto musíme ve volbách říc jasné ne EU. Ve volbách je dost subjektů, které mají vystoupení z EU jako svou programovou prioritu. Vězte, že kapři si rybník nevypustí. Jen "Babiš" na dotacích podle EU dostane víc, než zaplatí na daních. Ostatní jsou na tom podobně. ČSSD, Lidovci i další strany z parlamentu jsou přes své sponzory přisáti na dotace EU.

PS. V tvrdé mezinárodní konkurenci malé národní státy nemají šanci. EU nejde reformovat, musí se po svém rozpadu založit znovu.
Autor: Jan Pravda
Jan Pravda 02-09-2017 20:53 4,367

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.