Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Okamura nepopíral holocaust a tábor v Letech

KvidoKvido Přidáno před 6 lety
Okamura nepopíral holocaust a tábor v LetechKritici pana Tomio Okamury, kteří mu vyčítají popírání holocaustu a existence koncentráku v Letech, hovoři a píši zaujatě bez ohledu na historická fakta. Z archivních pramenů se můžeme dočíst, že to bylo poněkud jiné. Samozřejmě tímto se skláním před utrpením lidí, kteří prošli táborem v Letech a zejména těch, kteří jeho smutnou existencí následně zahynuli v nacistických koncentrácích.
Kritici pana Tomio Okamury, kteří mu vyčítají popírání holocaustu a existence koncentráku v Letech, hovoři a píši zaujatě bez ohledu na historická fakta. Z archivních pramenů se můžeme dočíst, že to bylo poněkud jiné. Samozřejmě tímto se skláním před utrpením lidí, kteří prošli táborem v Letech a zejména těch, kteří jeho smutnou existencí následně zahynuli v nacistických koncentrácích.

Podle dokumentů historiků tábor v Letech nebyl koncentračním táborem, ale táborem pracovním, později se pak stal specifickým sběrným táborem. Je třeba vědět, že obdobných táborů, které sloužily pro potřeby válečného hospodářství, tudíž s lacinou pracovní silou, bylo na území protektorátu více. A další velmi důležitý argument - koncentrační vyhlazovací tábor ve správě tehdejší SS (usmrcování vězňů v rámci tzv. zvláštního zacházení – sonderbehandlung), s elektrickým plotem a ostnatým drátem, strážemi SS-Totenkopfverbände na území protektorátu nebyl ani jeden! Z toho vyplývá, že nebyl ani v Letech.

A jestliže tudíž pan Okamura řekl, že tábor v Letech měl v oplocení díry, nebyl zřejmě daleko od pravdy. Chtěl tím pravděpodobně říct, že nešlo o takový režim, jaký byl běžný ve specializovaných koncentračních táborech SS. Čím se tedy vlastně Okamura provinil? Vyjádřil svůj názor, samozřejmě na velmi citlivou problematiku. Avšak nikde ve své řeči nebagatelizoval holokaust a nacistické koncentrační tábory. Kritické "horké hlavy", více soudnosti by neškodilo!

Mapka tábora Romů v Letech. Tábor vězňů zabíral jen část nynějšího katastru vepřína.
Mapka tábora Romů v Letech. Tábor vězňů zabíral jen část nynějšího katastru vepřína.

Související zdroj:
https://www.phpfusion.cz/blogs/2399/Okamura-nepopiral-holocaust-a-tabor-v-Letech
Kvido 20-02-2018 17:50 3,130

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.