Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Spáchal dolar pomalou sebevraždu?

J
Jan Pravda Přidáno před 5 lety
Spáchal dolar pomalou sebevraždu?V pondělí bylo Íránské bankovnictví odpojeno od amerického bankovního systému SWIFT. Fakt určitě využije ruská propaganda jako zdůvodnění pro odchod od amerického dolaru. Jaká bude reakce světa na tento čin USA?
V pondělí bylo Íránské bankovnictví odpojeno od amerického bankovního systému SWIFT. Fakt určitě využije ruská propaganda jako zdůvodnění pro odchod od amerického dolaru. Jaká bude reakce světa na tento čin USA?

Svět bude nejspíš urychlí současné trendy. Zejména Čína a Rusko bude pokračovat v přecházení na platbu národními měnami v platebních systémech Mir a Unionpay a to jak ve vzájemném obchodu, tak při uzavírání nových smluv s jinými partnery.

V této chvíli již Čína nenakupuje ropu za dolary a zároveň roste její obchodní výměna v národní měně. Totéž činí Rusko, například nejnovější vojenské dodávky do Indie jsou uzavřeny v rublech. Podobně konají další země, nové obchody částečně uzavírají zejména v remimbi nebo rublech.

Z pohledu ekonomů mezinárodní obchod pomalu opouští dolar. Odpojení Íránu od pletebního systému SWIFT tento trend urychlí. Čínská ekonomika je s americkou spojena pupeční šňůrou, obchodování v dolaru bude ještě hodně dlouho realitou. Nicméně se světová ekonomika bude pomalu odkloňovat od amerického dolaru, aby se vyhla problémům vyplývajících z neustáre rostoucích sankcí.

Dolar nejspíš čeká osud britské libry, která před ním dominovala mezinárodnímu obchodu. Podíl dolaru na mezinárodním obchodě klesá. S trochou nadsázky se dá konstantovat, že dolar spáchal pomalou sebevraždu.

Je otázkou, zda remimbi převezme jeho úlohu nebo zda svět bude nově obchodovat ve více měnách. Také můžete očekávat růst poptávky po zlatě, který ekonomové v posledních měsících zaznamenali.
Jan Pravda 13-11-2018 07:12 2,048

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.