Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Má mít maturitu ten, co nezvládl učivo ZŠ?

J
Jan Pravda Přidáno před 5 lety
Má mít maturitu ten, co nezvládl učivo ZŠ?Státní maturita z matematiky je pro mnohé studenty středních škol strašák. Zbytečně. Největším veřejným tajemstvím státní maturity z matematiky je její nenáročnost a to i přes vysokou neúspěšnost studentů u této zkoušky. Deváťáci, kteří zvládli učivo základní školy ji totiž bez problémů zvládnou složit. Nabízí se otázka. Mají mít maturitu studenti, kteří nezvládli učivo základní školy?
Státní maturita z matematiky je pro mnohé studenty středních škol strašák. Zbytečně. Největším veřejným tajemstvím státní maturity z matematiky je její nenáročnost a to i přes vysokou neúspěšnost studentů u této zkoušky. Deváťáci, kteří zvládli učivo základní školy ji totiž bez problémů zvládnou složit. Nabízí se otázka. Mají mít maturitu studenti, kteří nezvládli učivo základní školy?
Nedávno vyšel na iDNES článek o tom, že politici zvažují kvůli neúspěšným studentům zrušit státní maturitu z matematiky. Jelikož znám hranici, kdy je student schopen tuto zkoušku složit, docela dost se bojím odbornosti expertů na školství z řad ODS, KDU-ČSL a TOP 09, kteří chtějí maturitu změnit tak, aby ji dnes neúspěšní studenti zvládli.
Z pohledu studentů gymnázií je úroveň státní maturity z matematiky fraška. Nedivím se jim. Deváťáci, kteří zvládli učivo základní školy, ji totiž bez problémů složí. Nabízí se otázka, proč mají žáci projít státními přijímacími testy na střední školy, které jsou hodně náročné, když SŠ přijmou i ty, kteří by maturitu neměli skládat.
Na jedné straně máme na střední školy poměrně hodně náročné přijímací testy z matematiky a na druhé straně "náročnost" státní maturity. Z toho vyplývá jen jedno. Střední školy, které jsou ukončeny maturitou studují ti, co nezvládli učivo matematiky základní školy. Nedostatky ve vzdělání si nedoplnili ani za čtyři roky studia na SŠ. A to neřešíme, že "jsou nepolíbeni" středoškolskou matematiku. Očividně tyto školy neměli studovat. Jejich nedostatečnou úroveň odhalily jednotné maturitní testy.
V ekonomice přitom tito pocitem vzdělání opojení mladí lidé chybí. Továrny marně shání dělníky, lidé řemeslníky. K čemu to slouží? Z logiky věci vyplývá, že politici z řad ODS, KDU-ČSL a TOP 09 chtějí nevzdělané obyvatele s pocitem vzdělání. Nemyslícím lidem s nedostatečným vzdělám lze snadno lhát, aniž by hrozily protesty.
Jan Pravda 09-07-2019 08:14 1,761

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.