Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Je Senát prospěšný?

KvidoKvido Přidáno před 5 lety
Je Senát prospěšný?Nedá se říct, že je Senát Parlamenu České republiky málo aktivní. Avšak, projednává především to, co je v zájmu každodenního života občanů? O tom silně pochybuji. Mnohdy projednává dokonce záležitosti, o nichž se již dopředu ví, že následným schvalováním parlamentu neprojdou.
Nedá se říct, že je Senát Parlamenu České republiky (horní komora) málo aktivní. Avšak, projednává především to, co je v zájmu každodenního života občanů? O tom silně pochybuji. Mnohdy projednává dokonce záležitosti, o nichž se již dopředu ví, že následným schvalováním Parlamentu neprojdou.
Již mnohokrát se vyslovili mnozí politici, že náš Senát je zbytečný, jelikož zpomaluje legislativní proces. Jeho provoz nás stojí 600 miliónů korun ročně. Ztratil dokonce kompetenci volit prezidenta. Na Slovensku například horní komora není.
Podívejme se například na činnost 17. schůze Senátu, která bude zahájena ve středu 15. srpna 2018 v 9 hodin, v jednacím sále Valdštejnského paláce.
Návrh pořadu této schůze Senátu obsahuje celkem 29 tématických bodů k projednání. Což je, mimochodem, velmi vyživná dávka úkolů, které budou ztěží projednány za jediný den.
V přehledu záležitostí, které se týkají občana a jeho každodenního života, jsem našel pouze bod číslo 20 (Senátní tisk č. 226) - projednávání petice "Ne ohrožení pitné vody pro 140 tisíc lidí".
Ostatní projednávané body jsou, myslím, záležitostí k tomu určených státních orgánů a institucí. Tudíž, Senát většinou duálně projednává něco, co může vyřídit někdo jiný!
Je sice pravda, že se náš Senát teoreticky stаl protiváhou Poslаnecké sněmovny, avšak (jak se ukazuje) jeho role je málo zákonodárná, až škodlivě politická. Podle naší ústavy je činnost Senátu velmi slаbá a klesla až k tomu, že je parketou tzv. opotřebovaných politiků, kterým Senát poskytuje dobře plаcenou trаfikou.
Podle mě, lidé velmi činnost Senátu kritizují, třeba v těchto dnech za aktivitu podat žalobu na prezidenta republiky Miloše Zemana. Raději bychom viděli, kdyby současní senátoři řešili aktuální tíživé problémy obyčejného občana (zejména čistotu ovzduší obcí a měst, vysokou hlučnost v některých dopravních tepnách měst, hospodaření s vodou, údržbu zeleně, vysoké odměny exekutorům za nalézací řízení, tzv obchodní šméjdy apod.).
Kvido 08-09-2019 08:17 1,997

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.