Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Klaus zase fabuluje, stručné hodnocení

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Klaus zase fabuluje, stručné hodnoceníKlaus je spokojen, hlásá článek s nimž nemohu souhlasit! Hlavní architekt ekonomické transformace a privatizace 90 let toto období nekriticky vychvaluje! Shrneme si tedy jeko kariéru, co způsobily jeho některé nedomyšlené aktivity v zrcadle dnešní reality. Rekapitulace to není vůbec radostná, spíše je smutná.
Klaus je spokojen, hlásá článek s nimž nemohu souhlasit! Hlavní architekt ekonomické transformace a privatizace 90 let toto období nekriticky vychvaluje! Shrneme si tedy jeko kariéru, co způsobily jeho některé nedomyšlené aktivity v zrcadle dnešní reality. Rekapitulace to není vůbec radostná, spíše je smutná.
Stačí si povšimnout, že z toho, co z bývalého Československa a posléze Česka v ekonomice zůstalo je pouze torzo!
Ani druhé státní vyznamenání prof. Václavu Klausovi (udělené překvapivě prezidentem Zemanem letos 28. října) nemůže zastínit některé zásadní fabulace exprezidenta Klause.
Do Listopadu 1989 jsme vlastnili (i za socialistického režimu) ekonomickou sílu závodů a podniků a mohli jsme se rovnat vyspělým a bohatým zemím! Československá socialistická republika (ČSSR) měla světové jméno ve výrobě traktorů ZETOR, nákladních aut TATRA Kopřivnice, dále značky LIAZ a rovněž motocyklů JAWA. Světoznámými exportéry byly trolejbusy Škoda, MEOPTA Přerov (ta vyráběla nejen známé zvětšovací přístroje, ale důležitou techniku pro zbrojní průmysl). Osvědčeným vývozcem do zahraničí byly textilky HEDVA Šumperk, SEBA, TEXTILANA a v neposlední řadě oděvní průmysl Prostějov, Jablonecká bižuterie, Karlovarská porcelánka, tramvaje, autobusy. A to jsem zdaleka nevyjmenoval všechny tehdy prosperující průmyslové závody a podniky.
Takže, je mně to líto, musím konstatovat, že dnes po Klausově tranformaci a privatizaci české ekonomiky jsme nyní ekonomicky chudí!!!
Podle havloidů (sluničkářů) pražské kavárny, tudíž současné opozice, je nezaměstnanost v České republice nejmenší v Evropě. To je sice pravda, ale nějak nám uniklo, co nynější Česko vlastně vyrábí a kam směrují vytvořené zisky? Naši zaměstnanci se v drtivé většině stali levnou pracovní sílou v montovnách, které produkují cizím vlastníkům ohromné zisky, zatímco náš stát a občané na tom prodělávají. Velmi málo z toho, co u nás dnes finálně vyrábíme je české. Podle neoficiálních údajů přes 92 procent toho, co se u nás vyrobí, má cizí značku a má cizího vlastníka. To považuje prof. Klaus za úspěch ekonomické transformace a privatizace v 90. letech?
Myslím, že hodně lidí v Česku se mu vysměje za taková tvrzení. Nicméně, není náhodou, že přes 40 procent občanů České republiky (podle zveřejněných analýz) má dnes, pocit, že se měli v minulém režimu lépe. https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/623800/mame-se-lepe-nez-za-komunistu-cesi-vnimaji-sametovou-revoluci-kladneji-nez-slovaci.html. Listopadovou revoluci z roku 1989 hodnotilo ve výzkumu jednoznačně kladně 34 procent respondentů, spíše kladně se o ní vyjádřilo 32 procent účastníků.

Navazující zdroj:
Máme se prý pětkrát lépe než v roce 1989. Realita ale vypadá ...
Kvido 07-11-2019 14:37 1,979

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.