Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Byl jsem vychován na ZŠ Boženy Němcové v Opavě

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Byl jsem vychován na ZŠ Boženy Němcové v OpavěNa začátek vzpomínek ze základní školy v Opavě. Poznamenávám, že zkušenosti našeho života platí na různých mistech různě. Co plati v Opavě, nemusi platit jinde. Třeba příslovi "Hlavou zeď neprorazíš." To jistě plati v celém Česku, ale podle krajana Hedvíčka z Kalifornie v Americe, už nikoli. Tam většinou nejsou zdi z cihel, malty a betonu, ale ze sadrokartonu jmenem "drywall" - a ten prorazit hlavou jde.
Ale pojďme na začátek mého života, přesněji v době docházky na ZŠ Boženy Němcové v Opavě. Před školou je dodnes socha naší proslavné spisovatelky. Nebyl jsem tam už přes 10 let, ale doufám, že se tamní o úpravu zeleně kolem a vzhledu vůbec dobře starají. Paní ředitelka, korpulentní to žena se v padesátých letech o vše dobře starala. Byla na nás přísná, ale spravedlivá.
Mým oblíbeným učitelem byl Jan Kalivoda, češtinář. Ten uměl český jazyk perfektně na příkladech vysvětlovat. Proto, možná jsem s češtinou neměl problémy i při pozdějším vyšším studiu. Vzpomínám rovněž rád na učitele tělocviku Vavrečku. Byl skvělý, už protože mně odpustil jednu moji nepochopitelnou úchylku - celý ranní i pozdější život jsem neuměl zvládnou pořádně kotoul. Kluci se mně zpočátku smáli, tělocvikář vždy poručil, abych šel mimo ke stěně a jen pozoroval. Později to kámoši chápali, jako moje frajerské gesto a spíš mě obdivovali.
Nejlepším kamarádem byl můj oblíbenec Leoš Krakovka (vystudoval na doktora přírodních věd). O něm se budu ve svých vzpomínkách zmíňovat častěji. Krakovka byl o rok starší, takže nebyl v naší třídě. Ke třídním kamarádům patřil další můj velký kamarád Tomáš Kocián (studoval práva v Praze a nešťastnou náhodou si vzal život). Musím ještě jmenovat dobrého kamaráda ze třídy Jana Hulvu, který bydlí dodnes na Gudrichově ulici v Opavě, kde jsem bydlel s rodiči a sestrou Alenou (té dali rodiče barák), já jsem v pronájmu 2+1.
Tolik tedy úvodem mých vzpomínek u příležitosti mých dnešních 80. let.
Pokračování vzpomínek budenepravidelné. Pokud někdo na ZŠ Boženy Němcové v padesátých letech chodil. Ozvete se a napište zde do komentrářů své zážitky. Děkuji.
Foto titl.: Opavsko-Slezsko.cz
Kvido 28-05-2020 13:58 1,301

Politika - související články

Není žádný související článek Politika!

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.