Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

V Bělorusku to vře, přijde svoboda?

KvidoKvido Přidáno před 4 lety

Situace v Bělorusku je stále nepřehledná. Už proto, že je tento stát závislý hodně na Rusku. Dojde k invazi ruských vojsk, aby provedla "pořádek"? To je méně pravděpodobné. Putin musí počítat s tím, že je 21 století!


V Bělorusku, zda se, že drtivá většina obyvatel nechce Lukašenka, i když vyhrál nedávné volby. Přitom Bělorusko je hodně orientované na Rusko. Např. tranzitem ropy, za které Bělorusko neplatí, avšak inkasuje od třetích zemí.

Bude chtít Rusko umravnit Bělorusy nějakou invazí, podobnou čekému roku 1968? Myslím, že k tomu se Putin nerozhodne. Ztratil by ve světě už tak pošramocen ý kredit!

Současné protesty v Bělorusku nemají jednotící linku. Část Bělorusů stále podporuje Lukašenka ( do demonstrace za něj byli nahnáni státní úředníci, členové policie a další státní instituce).

Velkou část prostestujících tvoří lidé z továren v různých městech, což má dosud nebývalou sílu, která může rozhodnout pád Lukašenka. Vůdcem opozice je dále Svjatlana Cichanouská, která se do protestů zapojila až po uvěznění svého manžela a prohlásila, že neplánuje být političkou.

Server idnes.cz: Běloruská armáda spouští rozsáhlé vojenské cvičení v oblasti Grodno poblíž hranic s Polskem a Litvou. Má prověřit posílení obrany západní hranice. Běloruský prezident Lukašenko tvrdí, že je vzhledem k situaci v zemi kvůli výsledkům voleb znepokojen cvičeními a posilováním vojenské přítomnosti NATO v Pobaltí a Polsku. Západ to ale vnímá jako možnou záminku pro ruský zásah.

V neděli 17.08.2020 se v Minsku konalo nejpočetnější protestní shromáždění v historii Běloruska, kterého se zúčastnilo až 200 tisíc lidí. Demonstrantů bylo několikanásobně více než účastníků spěšně organizovaného shromáždění na podporu Lukašenka. Běloruské podniky dnes opět zahajují časově neomezenou stávku, ke které se připojili i zaměstnanci státní televize.

Dělník továrny v Minsku na výrobu traktorů zachytil na mobilní telefon, jak Lukašeno s ochrankou řve na demonstranta s mobilem. Dokonce mu vyhrožoval:

Prezident Běloruska Lukašenko s ochrankou vyhrožuje demonstratovi

Další dny budou zřejmě rozhodující...

Foto titl.: irucz.ru
Kvido 18-08-2020 10:58 1,571

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.