Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Chřipečkáři dosáhli svého, Česko se rekordně promořuje

J
Jan Pravda Přidáno před 3 letykoronavirus
Chřipečkáři dosáhli svého, Česko se rekordně promořujeOstražitost Čechů vůči šíření viru SARS-CoV-2 díky tlakům „Chřipečkářů“ polevila. Covid-19 se nyní šíří českou populací rekordní rychlostí.

A to až 17 tis. nových případů denně i přes silná protiepidemiologická opatření. Při této rychlosti šíření koronaviru se podle mého odhadu se za měsíc reálně promoří necelý milión Čechů. Nakonec přeci jen kolektivní imunita?

Když na počátku dubna 2020 Roman Prymula hovořil o promoření Česka novým koronavirem, vzbudila jeho slova u vystrašených Čechů zděšení. Tlak veřejnosti ho donutil ustoupit od myšlenky získání „stádní“ imunity. Nicméně současný vývoj ukazuje, že promoření se v podstatě nešlo vyhnout.

Během léta lidé téměř nepřetržitě větrají a zároveň mají nejlepší imunitu. Situace kolem šíření nemoci Covid-19 vypadala příznivě. Češi tak získali falešný pocit bezpečí. Virus z populace nezmizel, jen se mezi lidmi šířil nenápadně, chcete-li bezpříznakově. Rozvolnění opatření a bezpříznakové šíření bylo první neviditelnou vlnou promořování české společnosti.

S nástupem podzimu lidé omezili větrání a zároveň lidská imunita postupně klesala. Virus o sobě dával vědět, jelikož stoupal počet případů, kdy se u mnohých rozhodně neprojevoval bezpříznakově. Lidé začali více chodit na testy a už v půlce září 2020 začal raketově stoupat počet osob s prokázaným onemocněním SARS-CoV-2. Začala druhá, tentokrát viditelná vlna promořování.

Poslední prosincový týden roku 2020 přinesl rekordní počet nových osob s nově prokázaným onemocněním. Ve středu 30. prosince 2020 přibylo sedmnáct tisíc osob. Každý druhý provedený PCR test (tedy bez méně přesných antigenních testů) byl pozitivní. Letmý pohled na graf denního počtu osob s nově prokázaným onemocněním říká, že od druhého týdne října 2020 přibývá průměrně každý den necelých deset tisíc osob.

Dávám se do počtů. Potřebuji započítat reálné nemocné, které neodhalí menší množství testů během vánoc a kolem Silvestra. Prosinec má 31 dní, za den téměř deset tisíc nových nemocných dává necelých tři sta tisíc nových nemocných jen za prosinec. Česko se rekordní rychlostí promořuje.

Jelikož je většina průběhů nemoci Covid-19 bezpříznaková, je skutečný denní počet nových případů větší, při skromném odhadu nejméně dvoj reálněji trojnásobný. Podle mého odhadu se jen za prosinec reálně promořil necelý milión lidí. Promořování společnosti v této chvíli nejspíš probíhá rychleji, než jaká bude rychlost očkování proti viru SARS-CoV-2. Napadá mě otázka, nakonec přeci jen kolektivní imunita?

Osobně se domnívám, že k účinnému potlačení nemoci bude nutné v lednu až březnu očkovat jen dobrovolníky z rizikových skupin, tedy pracovníky ve zdravotnictví, policie, záchranáře, úředníky na přepážkách či učitele. Také lidi nad 60 let či chronicky nemocné, kteří nejsou v kolektivních zařízeních. Domnívám se, že než se očkování dokončí, tak díky masívnímu promoření s příchodem léta 2021 koronavirus přirozeně zmizí a stane se okrajovou nemocí.

PS. Napadá mě otázka. Je kapacita krematorií dostatečná?

Jan Pravda 02-01-2021 17:53 2,348

1 komentář

Napsat komentář

G
  • Kvido
    Kvido
    Promořuje se Česko, ano, ale je to málo, pač negativní jsou za týden, již 20 ze stovky opět pozitivní!
    Odpovědět - 03-01-2021 10:46:18