Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Policejní zásah v Uherském hradišti, viníkem je občan?

G
Přidáno před 3 letykoronavirus
Policejní zásah v Uherském hradišti, viníkem je občan?Také v Česku máme pandemii koronaviru, která trvá už přes rok. Důsledkem jsou obavy lidí o své zdraví a všeobecná nervozita. Zapomíná se přitom na zdravý rozum a vzájemnou ohleduplnost.
Vyplývá to, myslím, z případu nenasazeného respirátoru muže v Uherském Hradišti. Tento občan si vyšel do města, aniž by při tom respektoval nařízení vlády o nošení roušek a respirátorů. To přikazuje lidem nosit respirátory i na veřejnosti v městské zástavbě.
K čemu tedy v Uherském Hradišti došlo?
1/ Podle verze městské policie, případně pana starosty, si muž odmítal nasadit roušku a legitimovat se, byl agresivní a chtěl opustit místo zákroku.
2/ Muž rozhodně spáchal přestupek, jelikož neměl v zastavěném území obce respirátor.
3/ Podle dotyčného muže šel z obchodu ke svému zaparkovanému autu. Na této asi třiceti metrové cesty byl zastaven hlídkou městské policie. Policistům sdělil, že je pouze na cestě k automobilu a chce se nadýchat čerstvého vzduchu.
4/ Na výzvy policistů, aby si nasadil respirátor a následně předložil doklady, muž reagoval podrážděně. Dítě (syna muže) hlídala prodavačka z přilehlého obchodu a následně, když přijela další hlídka, ho přivedla záhy za mužem, tedy jeho otcem, na služebnu policie.
5/ Advokát muže v rozhovoru pro iROZHLAS.cz řekl, že postup strážníků byl „v hrubém rozporu se zákonem o obecní policii a dalšími právními předpisy“. Připouští ale, že jeho klient mohl spáchat přestupek, když neměl respirátor nebo roušku.
6/ Na sociálních sítích čelil muž, který spáchal přestupek, velice negativním komentářům a zprávám, de facto až výhrůžkám. Z tohoto důvodu, na základě doporučení advokáta byly ze Sítě příspěvky odstraněny.
Také podle mého názoru by k tomuto případu vůbec nedošlo, pokud by muž respektoval zákon a choval se slušně. Měl jít dítěti příkladem a respirátor si nasadit. To neudělal, proto je také kritizován. Zákrok policie musel přijít, a jak to v obdobných případech bývá, atakovaná osoba se vždy domnívá, že zákrok byl nepřiměřený. Proto, myslím, policii nelze nic v tomto konkrétním případě nic vytýkat. Roušky a respirátory musíme nosit, muž v inkriminovaném případě se dopustil přestupku a je viníkem celého případu!
Autorka: Ludmila Kiselá
14-03-2021 13:35 1,943

Politika - související články

1 komentář

Napsat komentář

G
  • Kvido
    Kvido
    Také se domnívám, že policisté nepochybili.
    Odpovědět - 16-03-2021 11:15:13