Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

A co ty nejnižší důchody?

KvidoKvido Přidáno před 3 letyz domova
A co ty nejnižší důchody?Sněmovna schválila 30. června 2021 dodatečné zvýšení důchodů o 300 korun od ledna nad zákonnou valorizaci a od roku 2023 příspěvek 500 korun za každé vychované dítě. Nyní to budou posuzovat senátoři...
Chtěl bych "vašnostům" v senátu připomenout, že v České republice (ČR) máme více než polovinu důchodců, kteří žijí na hranici chudoby. Po zaplacení nájmu nemají někteří důchodci jen pár stovek na živobytí a čekají na pomoc vyplácení sociaálních dávek v nouzi a příspěvek na bydlení.
Dovedete si někdo představit v jakém stresu takový člověk žije, když mu nezůstanou peníze ani na nejnutnější potřeby, nutné k životu.
Tento problém by měla řešit dlouho očekávaná důchodová reforma. Ale ta stále nepřichází. Jak řekl pan Ortman, neodhodlala se k tomu žádná předchozí vláda.
Proto ministryně Maláčová dělá co může, aby důchody pozvedla, což se jí za poslední čtyři roky daří, ale bohužel jde jen o jednorázovky.
Jelikož důchodová reforma zřejmě letos nebude dovedena do konce, měli by zákonodárci něco udělat s malými důchody do 12 000 Kč. Ty podle statistiky ČSSZ z roku 2020 v ČR pobírá 383 907 tisíc důchodců!
Z toho je téměř 23 tisíc seniorů, kteří mají dokonce měsíční důchod méně než 6000 korun!!!
Měli bychom vzat v potaz, že stále v ČR přibývá důchodců, jejichž měsíční příjmy nepřesáhnou hranici příjmové chudoby. Podle statistiky Českého statistického úřadu je jasné, že se problém týká 16,6 procenta lidí starších 65 let. V roce 2016 to bylo jen 8,1 procenta penzistů. S tím je třeba něco dělat.
Medián starobního důchodu byl v roce 2019 13 357 korun. Je to o 1238 korun měsíčně víc než v předcházejícím roce. Medián znamená, že přesně polovina všech penzistů má nižší důchod, než je tato částka, a přesně polovina má vyšší. Hranice příjmové chudoby představovala v roce 2019 12 818 korun pro jednotlivce. Vypočítává se každoročně jako 60 procent mediánu čistého příjmu v ekonomice. Jealiže důchodce po sečtení všech svých příjmů nedosáhne této hranice, patří do ohrožené chudobou. V roce 2019 této hranice nedosáhlo 16,6 procenta důchodců. V roce 2018 to bylo 14,2 procenta důchodců, v roce 2017 10,7 procenta.
Seniorů, kteří mají důchod vyšší než 20 000 korun se od roku 2020 zdvojnásobil a mnohem více je i těch s vysokou penzí nad 50 000 korun. Může za to výrazná valorizace v posledních letech.
Jinými slovy, pokud vláda ročně zvyšuje důchody, mělo by být přednostně pamatováno na občany s nejnižšími důchody. Pro ně tedy stanovit výjimku!
Tím bý úměrně došlo (vážená paní minystryně Maláčová) ke snížení vyplácení dávek na hmotnou nouzi a příspěvek na bydlení. A systém by nebyl tolik zatěžován.
Jednoduše - potřebují mít přidáno lidé se starobními důchody v měsíční částce nad 12 000 a více tisíc korun? Rozhodně ne tak akutně jako senioři s nejmenšími důchody do 12 tisíc korun českých.
Zdroj: https://ceskeduchody.cz/zpravy/velmi-vysoke-duchody-pocet-senioru-pribyva-nova-cisla
Autor: Vícha Květoslav (Kvido)
Foto titl.: Grafika ČSSZ.
Kvido 31-07-2021 18:16 8,418