Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Fiala předhazuje ultimata, je to OK?

KvidoKvido Přidáno před 2 lety
Novou vládu nutně potřebujeme vzhledem k problematické situaci s epidemii, energiemi... Prezident M.Zeman diskuzemi s kandidáty na ministry záležitost prodlužuje. Designovaný premiér P.Fiala věc komplikuje předhazováním ultimata prezidentovi.
Kdo je větší potížista? Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) tvrdí, že je nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident Miloš Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády. Avšak je běžnou zvyklostí, že nastávající premiér vstupuje do jmenování vlády předhazováním ultimata? Je to OK? A pak - Petr Fiala, lze se domnívat, nechce ustupovat z důvodu, že by tím naštval své koaliční partnery (Spolu), především Rakušana (STAN) a Pekarovou - Adamovou (TOP 09), kteří silně, až neeticky kritizují Zemana. Přitom mají máslo na hlavě jako původně malé a nicotné strany. Prezident Miloš Zeman, jako bezesporu dlouholetý, velmi zkušený a znalý politik, má své zásady. Opírá je o svůj silný mandát (v přímé volbě získal skoro 3 milióny hlasů volič). Přitom Fiala a jeho "slepenci" říkají, že nemohou zklamat své voliče. Ale již si nepoloží otázku, kde je většina? Více mandátů občanů má přece Miloš Zeman! Pokud tedy zjistil u kandidáta na ministra zahraničí něco nepatřičného, je to vážná věc a jeho názor, nejmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti), by měl být akceptován. Už proto, že jde o oblast zahraniční politiky, jejíž představitelem za Českou republiku je velitel armády Miloš Zeman! Zřejmě by mu dal za pravdu Ústavní soud. K tomu např. ústavní právník Hasenkopf ve vysílání CNN Prima NEWS řekl: „Prezident je při jmenování povinen držet se premiérových návrhů a nesmí mít žádné své nominanty. To ale neznamená, že by musel všechny návrhy přijmout. Pokud by tomu tak bylo, v ústavě by to bylo výslovně napsané,“ upřesnil. Ústava tedy vysloveně NEZAKAZUJE prezidentovi neschválit některého nominanta na ministra. Tato argumentace vysloveně nahrává prezidentovi Zemanovi, případně Ústavnímu soudu, který by v případě podání kompeteční žáloby na przidenta musel tuto argumentaci upřesnit, tudíž "poopravit". Neformální schůzka Zeman - Fiala dnes (09.12.2021, 10:43) v Lánech. Foto titl.: parlamentnilisty.cz
Kvido 09-12-2021 11:11 2,357

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.