Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Nebezpečí jaderné hrozby z Ruska?

KvidoKvido Přidáno před 2 lety
Nebezpečí jaderné hrozby z Ruska?Vzpomínám si na svoji vojenskou prezenční službu šedesátých let v Praze - Zličíně a v Hranicích n.Moravě - Libavé. Obě lokality měly co dočinění s tzv. protivzdušnou obranou státu atomového útoku. Proti dnešku procházka zelenou loukou, Putin má dnes dravější jaderný potenciál.
Momentálně nevěřím slibům Rusů, že mírní útoky na Kyjev a "jen se přemísťují". Taková není válka, varuje také analytik Mathieu Boulegue v rozhovoru pro https://zpravy.aktualne.cz

Měl jsem možnost, jako voják prezenční služby, poznat v roce 1963 nástup odstrašujících zbraní. Začaly k jednotkám přicházet modernější Su-11 s výkonnějším radiolokátorem a střelami R-8M. Později to byly dvoumístné dvoumotorové Jakovlevy Jak-28P, určené k záchytům nízko letících cílů. Měly navazujících lokátory i s rušiči. Mladší vojenské ročníky se pak asi za 15 let již setkaly s jaderným raketový komplet 9K79 – Točka. Příprava vojáků probíhala ve VVP Libavá v prostoru Potštát. Vím, co taková technika umí, a proto v žádném případě nepodceňuji současné aktivity agresora Putina, který se podle mě nebude chtít vzdát území Ukrajiny, jak to mnohokrát zdůrazňoval.

Před pár dny Zelenskyi Putina popudil nótou-dopisem. Putin mu opět vzkázal, že Ukrajinu rozdrtí. Myslím, že jinou vojenskou možnost nemá, jinak by ho jeho věrní prokleli a možná sami zprovodili ze světa. Také z toho důvodu Putin Ukrajince očividně nenávidí, pohrdá jimi. Vyhrožování nasazením jaderných zbraní přibývá.

Předpovídám, že není vyloučeno z Ruska nasazení několika taktických neutronových hlavic o síle jednotek kT. Proto je nesmírně důležité dát Putinovi v předstihu ultimátum, že v případě, že by se k tomu rozhodl, bude nukovaná (zasažena neukleárním útokem) Moskva.

Jestli je pravda to, že ruské rezervy zbraní jsou poměrně hodně rozkradené. Např. demontovaná technika a železo vypakováno za peníze do šrotu, tak Rusáci dopadnou po této stránce špatně. Ale víme, v jakém stavu jsou jejich jaderné zbraně? Atomové hlavice se přece musí pravidelně opatrovat a jednou za deset let měnit, jelikož ztrácejí účinnost. Finance na zbrojení Rusko zřejmě dávalo. Ale došlo k údržbě a výměně techniky? Nicméně zbrojní jaderný arsenál Ruska by při použití asi ke katastrofě stačil.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici
Foto titl.: Twitter, Ukrajina, Mariupol-bombardování-17.03.2022



Kvido 30-03-2022 15:29 1,080

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.