Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Důchody jim vyměřili podle mezd za socialismu!

KvidoKvido Přidáno před 2 lety
Důchody jim vyměřili podle mezd za socialismu!Málo se o tom mluví, možná to neví ani pan ministr Jurečka (KDU-ČSL). Našim nejstarším důchodcům vyměřila sociálka po roce 1989 starobní důchody podle dosažených mezd z období socialismu. Ty byly směšně malé, měsíčně přibližně 800 až 1600 korun!!!
A důsledek? U těchto starobních důchodů se vůbec nepřihlíželo k tomu, že průměrné měsíční mzdy po roce 1989 vzrostly v České republice pětinásobně, i více. Takže starodůchodcům s nízkými příjmy, za trvání Československé socialistické republiky, byly vyměřeny důchody v nové České republice přibližně v rozmezí jen 4 000 - 6000 Kč!
A tyto nízké důchody vláčejí starodůchodci za sebou dodnes. Úřady i politici to jaksi přehlížejí. Ví o tom opozice, konkrétně paní Schillerová (ANO)?

Nebýt častých valorizací důchodů, nyní za existence demokratických vlád v ČR, bylo by u nás mnohokrát více bezdomovců. Ale i tak hrozí starodůchodcům s nejnižšími důchody propad do, chudoby pokud se v ní již nenalézají. Přibližně 889 tisíc seniorů se na přelomu roku 2021 a 2022 ocitlo v nouzi. A s prudce rostoucí inflací se počet starobních důchodců, kteří nevystačí s penězi, stále zvyšuje.

Nouzi ohrožení senioři jsou jakoby pro své okolí nezajímaví! Většinou mají malé osobní úspory i příjmy, jsou osamělí a jen ztěží se přizpůsobují okolnímu světu. Navíc, někteří dokonce pomáhají po drobných částkách svým dětem na úkor toho že sami strádají. Berou to jako osud. Avšak naskytá se otázka, proč starodůchodci stále doplácejí na nespravedlivě vypočtené starobní důchody v relaci mezd Československá socialistická republika - Česká republika?

Ano, také starodůchodci mají možnost , pokud nepokryjí své měsíční výdaje, využít na sociálce systém podpory v hmotné nouzi. Je to příspěvek na živobytí, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc. Ale problém pro člověka v seniorním věku (více než 80 let) spočívá ve vyplňování formulářů s žádostí o dávky velice složité. Pro tyto naše spoluobčany je již složitá cesta na úřad, jednání je pro ně příliš komplikované, obávají se že nebudou úřednicím na sociálce rozumět. A mají to vůbec tito starodůchodci zapotřebí, když za socialismu museli pracovat v zaměstnání za malou mzdu a nyní na stáří mají žádat stát o nějaké podpory?

Stát by měl věnovat těmto starodůchodcům větší pozornost. Revokovat spravedlnost přepočtů mezd z doby socialismu na ekonomickou úrověň po roce 1989! Tedy místo vyplácení dávek v systému sociální podpory by měli tito starodůchodci pobírat větší, tedy spravedlivěji vypočtené penze. Mimochodem, odpadla by tím rozsáhlá agenda na sociálkách, včetně navazujících úspor z jednodušších služeb.

A pro pana ministra Jurečku a poslankyni paní Schillerovou ještě otázka. Proč se u důchodcům zvyšuje důchod plošně všem? Důchodcům, kteří pobírají 25 tisíc měsíčně a více, snad není nutné pomáhat valorizací. Zde by bylo záhodno valorizaci důchodu stanovit do urřité maximální částky! Pomoc potřebují nutně senioři s nejměnšími důchody (kolem 9 tisíc), kteří při nastupující drahotě potravin a elektřiny nevystačí s pokrytím svých výdajů, a to přesto, že pobíraní dávky na bydlení!

Foto: stars24.cz
Kvido 07-09-2022 08:49 1,812

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.