Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Lustrace prezidenta republiky?

KvidoKvido Přidáno před 1 rokem
Lustrace prezidenta republiky?

Čas volby nového prezidenta ČR se blíží (13. a 14. ledna 2023). Přiostřuje se veřejné lustrování života kandidátů. Ta prává, čistá (negativní) lustrace podle zákona, si má posvítit na všechny ministry vlády a jejich náměstky...
Jinak řečeno, předložení vystaveného osvědčení podle zákona č. 451/1991 Sb. (tzv. lustrační osvědčení) jednotlivce by logicky platilo také pro našeho nastávajícího prezidenta. V minulých dnech totiž příslušný návrh schválila vláda. Na twitteru to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Lustrační zákon se v minulosti na členy vlády vztahoval, povinnost ovšem zanikla po přijetí zákona o státní službě, viz Vláda, lustrační osvědčení.

Osvědčení, které vydává Ministerstvo vnitra ČR, je dokladem, že lustrovaná osoba nebyla v období 1948 až 1989 příslušníkem StB, jejím vědomým spolupracovníkem, ale také vysokým funkcionářem KSČ, příslušníkem Lidových milicí nebo členem prověrkových komisí v letech 1948 a 1968.





Tím se však noví kandidáti na prezidenta republiky jaksi nezabývají. Neslyšel jsem o tom nějakou zmínku. Přitom mohl by to být Damoklův meč zejména pro poslance a expremiéra Andreje Babiše (ANO). Ten svoji kandidaturu - nekandidaturu na nového prezidenta oznámí v jím prodlouženém termínu v pondělí 31.10.2022. Možná tedy, že dosud zvažoval také tuto aktuální okolnost s lustračním osvědčením.

Je skutečně zcela nepochopitelné, že domnělý záznam ve svazcích bývalé StB pana Babiše, pod krycím jménem agent Bureš, český zákon neumožňuje vymazat, i kdyby soud uznal, že byl lídr hnutí ANO evidován neoprávněně. Údaje ve spisu totiž údajně nezaniknou, jen se doplní o soudní verdikt.

Nevím, jestli A.Babiš nakonec do nastávající volby nového prezidenta vůbec vstoupí. Jednak je to pro něj vzhledem ke zmíněným okolnostem "nejistá parketa". A pak - já bych jej raději viděl na postu nového premiéra. Tato funkce mu v uplynulém období velmi seděla a myslím i osobně vyhovovala. Vždyť mohl využít své dlouholeté zkušenosti v ekonomice a podnikání... Funkce prezidenta by byla, myslím, pro něj příliš nudná.

Také se spekuluje mezi právniky, že možná A.Babiš počítá s tím, že pokud by byl zvolen prezidentem ČR, může se zbavit trestního stíhání (tedy potažmo i lustrace). Naše Ústava, konkrétně čl. 65, odst. 1, totiž říká, že prezidenta republiky nelze po dobu výkonu jeho funkce zadržet a trestně stíhat.

Foto: tse2.mm.bing.net
Kvido 29-10-2022 13:10 956

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.