Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Rukojmi.cz zmizel, proč?

KvidoKvido Přidáno před 1 rokemmédia
Rukojmi.cz zmizel, proč?

Byl jsem občasným diskutujícím u článků webu rukojmi.cz. Během honby na české dezinformační weby byl společně s jinými zablokován 23.února 2022. Poté byly všechny tyto webové stránky opět "omilostněny" 25. května 2022.


Když dnes zadáte odkaz na www.rukojmi.cz, objeví se vám bílá stránka. Tento web již, bohužel, aktuálně neexistuje. Jeho šéfredaktor, novinář a spisovatel Břetislav Olšer, 9. června 2022 zemřel. Poté pokračoval tento web v publikační činnosti dále díky autorskému kolektivu.

Doménu rukojmi.cz zaregistroval v březnu 2015 ostravský podnikatel Marcel Kryl. Díky jemu byl český mediální obzor na internetu pestřejší s odlišnými názory od běžného mainstremu. Podle správce českých domen CZ.NIC, web rukojmí.cz byl registrován 30.03.2015, expirace (smazání) webu 30.03.2023. Poslední památka na tento web je ještě (ze dne 7.února 2021) na Facebooku.

Rukojmi.cz si prošel celkem trnitou cestou na internetu, jelikož byl označován některými lidmi a bohužel i vládnimi orgány za dezinformační. Toto označení se mně nelíbilo, chápal jsem rukojmi.cz jako web, který odvážně kritizoval dění na politické scéně, zejména České republiky. Protože dostal neprávem nálepku "dezinformačrní web" byl kratší dobu zablokován v rámci opatření CZ.NIC. To zřejmě poškodilo jeho pověst a po nějakém čase, vzhledem k úmrti šéfredaktora Olšera, web zmizel ze sítě internetu.


Reprofoto: nekecamweb.cz

Zablokování dezinformačních webů?

Po nevyprovokovaném vstupu Ruska na Ukrajinu, a tedy invazi okupantů, požádala dne 25. února 2022 vláda Petra Fialy a vojenské zpravodajství České republiky (ČR) o zablokování 22 webů sdružení CZ.NIC. Mělo jít o dezinformační weby, které šířily v ČR ruskou propagandu obhajující invazi ruských vojsk v tzv. speciální operaci Ruské federace. Sdružení CZ.NIC poté zablokovalo pouze osm českých doménových jmen, na kterých byly weby provozovány. Od 1. března 2022 mobilní operátoři sdružení v Asociaci provozovatelů mobilních sítí zablokovali přístup k dalším 6 webům provozovaným mimo doménu .cz. Následně 25. května 2022 sdružení CZ.NIC vrátilo většinu původně zablokovaných webů do zóny, čímž je opět zpřístupnilo veřejnosti na internetu.

Nespokojenost s blokováním webů, je to cenzura?

Toto rozhodnutí vyvolalo v ČR nesouhlas mnohých provozovatelů webů, české soudy přijaly několik žalob. Mluvilo se dokonce o cenzůře vlády.
První stížnost podal Václav V. Městský soud v Praze ji 21. července 2022 odmítl s tím, že neexistuje právo na informace z konkrétní webové stránky. Nejvyšší správní soud toto předcházející rozhodnutí potvrdil dne 2. února 2023 a v usnesení rozhodl také, že neutrpěla svoboda projevu spočívající v právu na informace a nešlo ani o zásah veřejné moci. Senát soudkyně Matyášové rovněž
zvažoval, jestli kvůli vypnutí dezinformačních webů neutrpěla svoboda projevu, jež spočívá také v právu na informace. Neutrpěla. S Městským soudem v Praze se jednoznačně shodl na tom, že neexistuje právo na "přijímání informací z konkrétní webové stránky".

Tato neserioznost některých českých webů byla důvodem obrany české společnosti. Vybrané české dezinformační weby analyzovala v březnu 2016 studie Fakulty sociálních studií Masarykovy Univerzity Analýza manipulativních technik na vybraných českých serverech. Z analýzy mj. vyplynulo, že dezinformační média jdou proti společenské převaze, hlavnímu myšlenkovému proudu (tzv. mainstreamu). Tedy které představují názory, hodnoty a vkus většiny ve společnosti.

Analýza ukázala, že také české dezinformační weby většinou publikují články, které vedou k vytváření senzace, poskytnuté informace čtenáři cíleně zveličují a zkreslují, poskytují zásadně větší prostor jedné straně a vynechávají některá fakta, což vede k částečné nebo úplné nepravdivosti sdělení. Mnohdy šíří konspirační teorie, falešné zprávy (fake news) nebo poplašné zprávy (hoaxy). Kromě toho dezinformační weby své články někdy falešně zaštiťují odborníky, jejichž jména ale často nejsou příliš známá nebo dohledatelná!

Jak omezit dezinformace obecně?

Ke svobodě slova patří neodmyslitelně i snaha po dezinformacích na internetu i v tištěných médiích. To bylo a bude. Jde však o to jejich podíl snižovat. Co se tedy dělá? Již v roce 2018 vznikla v České republice skupina „elfů“ pro aktivní boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu. Na evropské úrpvni byla vytvořena komunita bojující proti dezinformacím. Je to Středoevropská observatoř digitálních médií (CEDMO), která má scůj web cedmohub.eu. Centrum koordinované z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) má v úmyslu podporovat mediální gramotnost, zvyšovat povědomí o dezinformacích a odolnost proti nim. Webová stránka bude nabízet také praktické nástroje pro veřejnost, média a školy, které mají usnadnit vyhledávání důvěryhodných informací.

Po zablokování dezinformačních webů Fialova vláda avizovala, že připraví zákon, jenž stanoví jasná pravidla a omezení při vypínání takových stránek. Odpovídá za něj ministerstvo vnitra Víta Rakušana (STAN). Návrh je hotový, ještě se však na něm musí shodnout všechny strany vládní koalice. Největší výhrady má ODS. Zde je však třeba říct, že vláda již připravuje "Akční plán vlády" pro boj s dezinformacemi. Je to aktivita úřadu vládního zmocněnce pro média a dezinformace Michala Klímy. Právě o tomto úřadu tento tým diskutují poslanci se zástupci koaličních stran. Klíma to řekl (2.února 2023) poslancům ze sněmovního volebního výboru v debatě o opatřeních vlády v boji proti šíření dezinformací. Podle jeho názoru by měl být plán přijat co nejdříve. Podotkl však, že není na něm, aby určoval termíny. Zdůraznil, že nevzniká žádný cenzurní úřad. Očekávám ovšem bouřlivou mediální diskuzi.

Resumé
Na otázku, proč zmizel z internetového prostoru web rukojmi.cz neumím odpovědět. Důvody mohly být různé, je to právo vydavatele. Možná, že příčinou mohl být tlak na médium a nařizování, co a jak má psát. To je potom cenzura, s níž nesouhlasím. Rovněž vládou připravovaný boj proti dezinformacím zavání podobnou snahou, kterou bychom měli odmítnout. Stejně jako autocenzuru, známou z dob totality, která nutí novináře tzv. "nevhodné" informace obcházet, či zamlčovat.

Věnováno památce kolegy Břetislava Olšera, redaktora Moravskoslezský den.

Zdroj: Dezinformační weby, tabulka

Zdroj: Facebook/rukojmi.cz


Kvido 07-02-2023 15:48 1,420

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.