Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Vládo, přehnaný plat velvyslance?

KvidoKvido Přidáno před 1 rokemfinance
Vládo, přehnaný plat velvyslance?

Dnešní (10.2.2023) vydání deníku Blesk píše o zajímavém odhalení, jak si naše elita plní kapsy. Tentokrát se to týká velvyslance v Izraeli Martina Stropnického (66).


Blesk píše, že velvyslanec ČR v Izraeli - Martin Stropnický - pobírá za své služby státu měsíčně, včetně náhrad životních nákladů, 360 tisíc korun českých. Inu, slušná sumička nad úrovní platu prezidenta republiky!

Přišlo se na to náhodou u soudu při rozvodu s herečkou Veronikou Žilkovou (61), když se měli manželé domluvit na výživném pro dceru Kordulu (17).

Měsíční mzda pana velvyslance Stropnického činí včetně (NZŽN) náhrad za životní náklady 360 tisíc korun. Avšak podle platových tabulek ekvivalentní mzda v obdobné funkci velvyslance v Izraeli se pohybuje nízko pod touto částkou - v rozmezí 75 až 80 tisíc korun hrubého měsíčně. Jak je to možné? Nedává vláda odměny velvyslanci příliš štědře?

Podle tabulek nikoli. Metodika výpočtu nařizuje, aby se jeho korunový plat (v 15. platové třídě a 12. platovém stupni) vynásobil 26 procenty. Takto získané likvidní koruny se pak ještě musí vynásobit koeficientem pro Izrael (0,627964), který je zařazen mezi státy s největší politickou důležitostí. Z toho důvodu naroste celkový plat českého velvyslance na zmíněných 360 tisíc korun.

Uvážime-li, že v roce 2022 pobíral prezident republiky měsíčně plat 302 700 Kč a velvyslanec Stropnický 360 000 Kč, je vidět nepřiměřenost k důležitosti vykonávané funkce. Je tedy metodika výpočtu platu českého velvyslance správná? Navíc, nyní v období, kdy má většina našich občanů finanční problémy!


Kvido 10-02-2023 13:31 2,467

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.