Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Stanovit marži u potravin?!

FrybordFrybord Přidáno před 1 rokemobchod
Stanovit marži u potravin?!

Euro se v tomto týdnu obchodovalo už za méně než 23,50 koruny, přesto to v českých obchodech není znát. Ceny jdou hlemýždím tempem dolů. Kazí to hlavně domácí obchodní řetězce. Svádějí vše na růst energii.


Nějak to nejde dohromady a lidem na rozum

Česká koruna podle statistiky v letech 2019 až 2022 zpevnila vůči euru o 5,4 procenta. Avšak v České republice vzrostly ceny o více než 26 procent, nejvíce u potravin. v celé EU se ceny potravin meziročně zvýšily o necelých 17 procent. Není vám to divné? Třeba v Rakousku měli v prosinci 2022 meziroční inflaci kolem deseti procent, u nás činila podle zveřejněných dat téměř šestnáct procent a nyní v březnu 2023 vyskočila na osmnáct procent!!

Kdo tento stav způsobuje?

Nárůst inflace rozproudil diskuzi o tom, kdo na jídle hodně vydělává. Zemědělci, potravináři, nebo obchody? Stát proto začal kontrolovat prodejce, zda situace nevyužívají a příliš nezvyšují marže u potravin moc vysoko.

Příčina je zřejmě u velkých až astronomických rabetech obchodů s potravinami. Většinou velkých obchodních řetězců. Malí obchodníci mají menší dopravní a energetické náklady na prodej, takže ceny jsou mírnější, ale ne všude. Šmejdy, kteří se vymlouvají na velký nárůst cen energií najdeme totiž všude.

Jak se počítá obchodní přirážka?

Často se chybuje v pojmech marže a obchodní přirážka. Rozdíl si ukážeme na následujícím příkladu:
Zboží nakupujeme za 100 Kč, prodáváme za 150 Kč

Obchodní přirážka

Procentuální, ne korunové, vyjádření toho co jsme si k nákupní ceně přirazili. Základ (100%) pro výpočet je nákupní cena. V našem příkladu tedy: Ke zboží jsme si přidali 50 Kč, což dělá obchodní přirážku 50%.

Marže

Marže je rozdíl mezi prodejní a pořizovací cenou zboží, vyjádřeno korunově nebo procentuálně. Kdy za základ 100% bereme prodejní cenu.
150 Kč – 100 Kč je 50 Kč, ovšem ze základu 150 Kč to představuje marži 33,3 %.

Vzhledem k stávající situaci by bylo, myslím, účelné konečně udělat (slovy pana prezidenta Petra Pavla) pořádek. Stanovit obchodníkům oficiální marži potravin. Takový záměr má ministr zemědělství Zdeněk Nekula, když před několika týdny upozornil na vysoké ceny cukru. Vláda se konečně pochlapila a souhlasí s tím, aby byly prověřeny ceny u zemědělců, potravinářských podniků a obchodních řetězců s cílem zjistit výši obchodní přirážky jednotlivých sektorů.

Mluví se v odborných kruzích, že by bylo vhodné tzv. přímé zastropování cen potravin, či nastavení hranice marží obchodníků. To údajně je v rozporu s Evropskou unii, jelikož pravidla volného trhu to nedovolují. Někteří experti tvrdí, že tohle provedlo Maďarsko, které zavedlo cenový strop na základní potraviny, což kromě jiného způsobilo bumerangový efekt - nedostatek někerých potravin, přičemž mnohé výrazně podražily.

Frybord 08-03-2023 09:14 1,050

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.