Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Tehdejší požárnici v Havířově vyplavovali lidem byty!

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Tehdejší požárnici v Havířově vyplavovali lidem byty!

Rok po vpádu vojsk Varšavské smlouvy jsme v březnu 1969 vyhráli na mistrovství světa hokej proti Sovětskému svazu. Lidé po celém Československu provolávali slávu našim hokejistům.


V březnu 1969 vyhráli naši hokejisté na mistrovství světa ve Stockholmu dvakrát během jednoho týdne nad "sbornou" Sovětského svazu. Nastala dosud nevídaná euforie v Československu. Lidé to chápali jako pomstu Sovětům za okupaci srpna 1968, vyšli do ulic a bouřlivě toto vítězství našich hokejsitů oslavovali.

Bydlel jsem tehdy v Havířově v panelovém domě. Sousední byt obývali Drnbachovi, kteří měli podobný zážitek.

Sedě jsem tehdy v obyváku u televizoru a sledoval hokej, když manželka najednou zvolala: "Na hlavní třídě jezdí požárnický vůz a stříkají lidem do otevřených oken!!!". To snad není pravda, řekl jsem si a rychle k oknu... A skutečně, hodně oken v panelácích bylo otevřených, v nich radostní lidé, mávali na sebe "hurá!". A na silnici požárnický vůz a chlápek v uniformě mířil požárnickým kulometem na každé otevřené okno.

Opravdu byla to sviňárna!!!

To naznačovalo, jak se bude režim dále chovat ke svobodně myslícím lidem. Později jsme to viděli na vlastní oči. Převážná většina národa si nastupující normalizaci nechala líbit...

Dnes by bylo záhodno, nechat prošetřit, kdo tehdejším požárníkům nařídil, aby na lidi pouštěli vodu přímo do oken panelových domů. Mnoho bytů bylo takto vyplaveno a velmi poškozeno.

Kvido 21-08-2020 13:14 1,570

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.