Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Jak jsme byli pionýry

KvidoKvido Přidáno před 3 letyvzpomínky
Jak jsme byli pionýryV této sekci článků "Vzpomínky" se většinou věnuji dávné historii z mládí. Dnes jak jsme chodili po Opavě místo povinných školních schůzek v Pionýru..
Ve dvanácti letech (v šesté třídě), jak si vzpomínám, jsem často četl Rychlé šípy. Chodil jsem do Zakladni devitilete skoly Boženy Němcové v Opavě (v té době byla uzakoněná devítiletá docházka). V této škole, na Kylešovském kopci, byli výborní učitelé. Takoví normální, nenutili nás vstupovat do Pionýra, kde se musely nosit rudé šátky. Přesto jsem se spolužákem Lošem Krakowkou (chodil o třídu výše) do tohoto kroužku přihlásili.
Inspirací pro nás byly právě ty Rchlé šípy, protože učitel (tělocvikář a češtinář) pan Vavrečka, zřejmě stejně inspirován, nás v Pionýru velmi často směroval do přírody. Po vzoru Rychlých šípů jsme kromě toho vyráběli různé kutilské předměty. A to se nám náramně líbilo.
Avšak jinak byly pionýrské schůzky velice nudné. Samé řeči o socialismu, jeho výhodách apod.
Tak se hodněkrát stávalo, že jsme do Pionýra, já a Krakowka, nešli a měli svůj tajný program. Časté cesty místo Pionýra vedly na Šibeňák, který byl u silnice do Hradce na Moravě. Tam byla džungle cestiček v křoví, kde se hrálo bezvadně na schovávanou. Po návratu se nás většinou nikdo neptal, kde jsme byli, takže se na naši absenci v Pionýru zapomnělo. Leoš Krakowka, doktor přírodních věd (RNDr.) už bohužel není mezi námi, a tak mně zbyly jen ty vzpomínky, či poslech audioknihy Rychlé šípy.
Vícha Květoslav
Foto titl.: Naposlech.cz
Kvido 21-03-2021 13:07 1,564

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.