Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Silné tornádo a velká solidarita

KvidoKvido Přidáno před 3 letyz domova
Silné tornádo a velká solidaritaTornádo, nejsilnější v historii České republiky (ČR), zasáhlo 24. června 2021 (zhruba v 19 hod.) 7 obcí na Hodonínsku a Břeclavsku. Obrovské neštěstí pro tamní vesnice vyvolalo dosud nebývalou solidaritu veřejnosti i překvapivou rychlou reakci nejen záchranných a policejních složek, ale i finanční podporu české vlády. Za postižené děkujeme!!!
Přírodní katastrofa si, bohužel, vyžádala pět obětí. Statici zjistili, že v obcích Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice jsou poškozeny stovky domů. Přibližně šedesát objektů (většinou rodinných domků) bude nutné zbourat.
Na místo se dostavila z politiků jako první minystryně Maláčová, slíbila postiženým lidem okamžitou finanční pomoc do výše 15-ti násobku mininální mzdy (asi 58 tisíc korun) na každý poškozený objekt. Peníze začaly lidem vyplácet Úřady práce již následující den - v sobotu 26. června 2021. Kromě toho vláda v pátek 25. června 2021 schválila pro každý poškozený domek tornádem finanční podporu v hodnotě 5 miliónů korun, z toho část ve výši úvěru.
Do postižených obcí proudily již od čtvrtku 24. června síly pomoci Integrovaného záchranného systému ČR, hasiči (1000 příslušníků), policie (500 příslušníků) a také armády. Pomoc nabízely zpočátku desátky dobrovolníků..., zpočátku museli počkat, než byl zjištěn rozsah a místa nebezpečných škod a rovněž neblokovali provoz na komunikacích a vybudovaných odstavných parkovištích.
Nastala skutečně velká lidská pomoc postiženým, což je obdivuhodné a v ČR v takovém rozsahu nevídané. Pomohly rovněž záchranné složky z Polska a Maďarska.
Jiří Kouřil, známý lovec bouřek, jehož aktivity sleduje na sociálních sítích 18 tisíc lidí, řekl novinářům, že se diví proč výstrahu před tornádem nevydal Český hydrometeorologický ústav.
Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/galerie-a-videa/u-oka-tornada-i-desive-nasledky-videa-niciveho-tornada-oblet/r~4c9ebff0d59711ebb91a0cc47ab5f122/
Video: https://nekecamweb.cz/videos/9/Tornado-2462021-cR-Hodonin

Podobné video:


Pomoc:
Nabídku pomoci obcím zasaženým tornádem volejte 800 129 921. Fungovat bude nonstop i o nadcházejícím víkendu:
https://t.co/1F6Hb6eCZX

Pomoc firem:
Na pomoc přispěchaly i významné české firmy.
1/ Například největší firemní nadace ČEZ v České republice mimořádným hlasováním správní rady schválila uvolnění až deseti milionů korun na pomoc postiženým obcím.
2/ Věcnými dary se do úsilí pomoci v oblastech Moravy zasažených tornádem zapojily i lékárny Dr.Max. V první fázi do nich zaslaly hlavně zdravotnické prostředky a ochranné pomůcky pro dobrovolníky, které na místo vysílá Diakonie Českobratrské církve evangelické [ČCE]. Jde například o respirátory, dezinfekční prostředky, náplasti, obvazy a rukavice.
3/ Firmou ze zdravotnictví, která se rozhodla pomoci je skupina EUC. Ta podpoří finanční sbírku na pomoc vesnicím zasaženým bouřemi částkou 100 000 korun. Zároveň je ve spojení s krizovým štábem Jihomoravského kraje a nabízí i zdravotnickou pomoc.
4/ Druhý nejbohatší Čech Karel Komárek oznámil, že na pomoc tornádem postiženého regionu pošle minimálně 150 milionů korun. Budou zdrojované z jeho rodinné nadace a ze společnosti Sazka přibližně dvě ku jedné. Peníze mají mířit nejen za jeho zaměstnanci, ale pro všechny potřebné.
5/ Château Valtice, pořádá o vikendu Valtické vinné trhy. Peníze, které se na této akci vyberou během dražby archivních vín, pošle majitel David Šťastný obyvatelům nejvíce zasažených obcí na Břeclavsku a Hodonínsku.
6/ Hnutí SPOLU - ODS, KDU-ČSL a TOP 09 odeslalo 25.06.2021 částku 1,5 milionu korun na bezprostřední pomoc nejvíce postiženým lidem na Hodonínsku a Břeclavsku.
7/ SPD předala hasičům dar pro postižené tornádem:

8/ Ministr zemědělství Toman (ČSSD) sděluje: Sto milionů korun z rozpočtu na pozemkové úpravy uvolnil Státní pozemkový úřad (SPÚ) na rychlou pomoc lidem a obcím poničeným včerejší bouří s tornádem na jižní Moravě. Lidem pomohou také Lesy České republiky (LČR), které každému majiteli zničeného domu poskytnou 50 kubíků kulatiny nebo finanční dar 100 tisíc korun. Každé postižené domácnosti poskytnou i 20 kubíků palivového dříví. Rychle pomoci je připravené také Povodí Moravy, které nasadí těžkou techniku na odstraňování škod. Ministerstvo zemědělství (MZe) finančně podpoří obnovu poničených vodovodů, kanalizací a souvisejících objektů.

Foto titl.: severe-weather.eu
Připravil: Vícha Květoslav (Kvido)
Kvido 26-06-2021 13:44 1,832

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.