Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Prodloužený víkend na Hukvaldech

KvidoKvido Přidáno před 3 letyvzpomínky
Prodloužený víkend na HukvaldechO tomto prodlouženém víkendu (5. a 6. července 2021) jsme se vydali s rodinou na Hukvaldy, známé především místem narození hudebního skaladatele Leoše Janáčka. Nebyl jsem tam asi 20 let a překvapilo mě i značné rozšíření pohostinských služeb.
Leoš Janáček odešel z Hukvald v roce 1874 do Prahy a světa. Přesto jezdil na Hukvaldy i s rodinou bezmála padesát let. V roce 1921 zde koupil od vdovy po svém bratru Františkovi dům, v němž je dnes památník na paměť skladatele. Nadace Leoše Janáčka v Brně, nynější majitel památníku, provedla v letech 1999 - 2000 generální opravu domu, která ho upravila do stavu z Janáčkovy doby.
A protože o tomto víkendu bylo velmi pěkné slunečné počasí, vypravili se návštěvníci především do zdejší obory Hukvaldy. Přímo v oboře, pár desítek metrů od přírodního amfiteátru, je nově vybudovaná restaurace, citlivě zasazená do přírodního rázu zdejší obory.
Procházeli jsme s desítkami návštěvníků malebnou lesní promenádou s úžasnou přírodu staletých stromů. Mnohé z nás jistě překvapila postava "havrana" s hulčičkou a velkým, černým zobákem, procházející po promenádě. Byla to velmi hezká vzpomínka na Lišku Bystroušku. Český spisovatel Těsnohlídek dal lišce jméno Bystronožka. Avšak při první publikaci došlo v textu k chybě, podle níž byla přejmenována na Bystrouška, které pak zůstalo.
Postava "havran"
Autor Jiří Srstka mj. uvádí: "Málo známá Janáčkova opera Osud vznikla bezprostředně po jeho první slavné opeře Její pastorkyni, bývá na operních scénách uváděna zřídkakdy, a to zřejmě kvůli prapodivnému ději, který lze těžko inscenačně vyložit tak, aby nepůsobil zmateně, nevysvětlitelně a snad i trochu šíleně."
Představiteli opery jsou matka Míla a její přítel Živný.
Do bytu vchází Mílina matka, která od doby rozchodu Míly se Živným zešílela, zřejmě z důvodu její chorobné lakotnosti. Její duševní nemoc se přítomností Živného ještě stupňuje, neboť se domnívá, že ji návratem k Míle chce připravit o majetek. Pro Mílinu matku je Živný havran, jenž chce ulétnout oknem i s jejími penězi. Matka Míly se za domnělým havranem vrhne, padá z balkonu a strhává sebou i Mílu. Obě umírají. Živný si zoufá a proklíná svůj osud.
Zdroj: https://operaplus.cz/podivuhodny-pribeh-janackovy-opery-osud/
Foto titl.: Jana Jaklová
Kvido 06-07-2021 11:08 5,400

3 komentáře

Napsat komentář

G
  • Pexa
    Pexa
    Hezké! Ale,lidi je třeba ocenit toho havrana, čiže herce v tom kabátě a masce v třiceti stupních Celsia. Myslím, že je to někdo z lesáků tam z obory Hukvaldy.
    Odpovědět - 07-07-2021 14:43:59
    • Kvido
      Kvido
      Lidi, pátráme po "havranovi", kdo to organizuje? Díky!!!
      Odpovědět - 18-07-2021 12:27:53
      • A
        Stanovský Petr
        Dík za málo známá fakta k té opeře Osud.
        A ten "havran" zkusím se optat, mám na Hukvaldech bráchu.
        Odpovědět - 23-07-2021 12:12:58