Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Ukrajinci; očkování proti covidu

FrybordFrybord Přidáno před 2 lety
Ukrajinci; očkování proti coviduVojenská agrese na Ukrajině žene uprchlíky z této země vedle Polska také silně do České republiky. Chceme jim pomoci, rozhodně! Ale pořádek musí být také v péči o zdraví uprchlíků, potažmo zdraví našich občanů.
Chválím zdravotníky z České vakcinologické společnosti, kteří požadují přeočkování na covid-19 dětí i dospělých z Ukrajiny. Jde o lidi, kteří nemohou doložit absolvování povinných očkování.

Odborníci navrhují přeočkování kombinovanými vakcínami a dětí i proti tuberkulóze. Stačit by podle ní měla i fotografie nebo kopie očkovacího průkazu.  Doporučená jsou pro uprchlíky i nepovinná očkování včetně vakcinace proti covidu-19. 

Podle Prymuly „... vždy je při migračních vlnách riziko, že se do dané země zavlečou choroby, které zde příliš nebyly. Zde je největší riziko tuberkulóza, které je na Ukrajině 15krát více než u nás.“ K dalším nemocem, které mohou Ukrajinci do Česka zavléct, patří například i spalničky. 

Situce pandemie koronaviru v posledních týdnech v České republice stagnovala. Nyní ovšem počet nakažených touto nemocí nepatrně roste. 
V neděli v Česku odhalily testy 2 742 pozitivních případů covidu. Je to o 168 více než před týdnem. Zájem o testování se přitom snižuje. Nepatrně vzrostla i incidence. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 501 nakažených. Hospitalizovaných je od 23. ledna nejméně, aktuálně je to 1 906 lidí. Od pondělí zároveň už není nutné nosit roušky ve vnitřních prostorách.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-covid-cisla-respiratory.A220314_054406_domaci_mgn#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=domaci&utm_content=main

Podle prof. Prymuly Ukrajinci většinou očkovací průkaz nebudou mít s sebou. Budou tedy nejspíš muset podepsat místopřísežné prohlášení, že se očkovali na Ukrajině podle ukrajinského kalendáře.
Frybord 14-03-2022 16:29 1,420

Politika - související články

1 komentář

Napsat komentář

G
  • A
    zrzek
    Problém je v tom, jak dlouho pomoc uprchlíkům z Ukrajiny utáhneme. Zda se to neprojeví na škrtech soc. výhod pro ČR.
    Odpovědět - 15-03-2022 11:33:49