Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Přidat novým úředníkům a na nejnižší důchody!

KvidoKvido Přidáno před 2 letysociální
Přidat novým úředníkům a na nejnižší důchody!
Odboráři z úřadů práce nyní požadují zvýšení platů, ale měly by se řešit i nejnižší důchody.

Přidat novým zaměstnancům úřadů práce

"Nejde nám jen o odměny, je potřeba jít do platových tarifů. Je nutné minimalizovat propad reálného výdělku,“ řekl zástupce odborářů P. Bednář.
Požadavek odborářů zaměstnaných na úřadech práce je logický a měl by být vyřešen. Skutečně úředníkům přibylo hodně práce. I když konečně funguje větší provázanost s digitalizací, je nutné vidět, že i tuto agendu, která se týká různých sociálních podpor, musí obsloužit v konečné fázi rovněž úředníci.

Ministr práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL)uvedl, že úřady dostaly například od 11. dubna přes 25 500 žádostí o solidární příspěvek. Ty se podávají jen elektronicky. On-line dorazilo také téměř 128 800 z 339 400 podaných žádostí o humanitární dávku. Postupně by mělo být elektronické vyřizování realizováno u všech dávek. Lidé by tak nemuseli často docházet k úředním přepážkám. U žádostí na přispěvek pro bydlení je to každé tři měsíce!

Jelikož v této situaci nemá stát potřebné finance, aby vyhověl všem požadavkům odborářů úřadu práce, mělo by se v prvé řadě přidat novým, mladým úředníkům. Odboráři uvádějí, že mladí zaměstnanci začínají na úřadech práce se mzdou za 18 000 či 19 000 korun hrubého. To znamená, že pro měsíční rozpočet obdrží jeden nový zaměstnanec méně než 15 000 korun českých.  A to je skutečně velmi málo!

Zvýšit nejnižší důchody 

V této sféře již minulá i současná vláda provedly řadu navýšení důchodů.Stále však není vyslyšena ta část seniorů, která pobírá nejnižší částky starobních důchodů. Opravdu za částku kolem 8 až 9 tisíc měsíčně se dnes již nedá vyžít. Ti nejchudší důchodci nemají po zaplacení nájemního bydlení na živobytí. V nejlepším případě je podporují syn nebo dcera. A z morálního hlediska. Ti, co měli nízký příjem se určitě více v životě více napracovali (dělníci, prodavačky, uklízečky...) než ti, co trávili pracovní den na židli. Proto starobní důchody by měly být posuzovány i z tohoto hlediska.


Foto titl.: deník.cz


Kvido 23-04-2022 14:46 1,247

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.