Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Rusové doplatí na svou mentalitu?

KvidoKvido Přidáno před 2 letysvět
Rusové doplatí na svou mentalitu?Proč je válka Ukrajina - Rusko tak krutá a vražedná? Nejsem znalec tamních poměrů, ale hodně vím od lidí co tam žili, případně tam za prací cestovali.
Rusové chudé i střední třídy, se téměř vůbec nezajímají doma ráno u snídaně či v tramvaji, co dává radio, či zpravodajské servery o jakési speciální akci na Ukrajině. Prostě, drží se zásady, že "oni nahoře“ nám poví, jaké to tam je a všechno nějak zařídí.

Čtenář mi snad promine; ruský křupanský, a tedy primitivní přístup k životu, je tam určitým národním zvykem. Mentalita Rusů je minimálně po tři staletí stále stějně podivná. Pramení z velké izolace této země od okolního světa a nátury snad většiny tamních lidí, že slabším člověkem, potažmo národem, pohrdají. Rusové mají rádi svou vlastní rodinu, ale s podivem se málo zajímají o cizí rodiny, natož spolupracovníky z cizích států a tamní lidi. 

Pokud chcete před Rusy něco u kritizovat, musíte být opatrní, slušní a ve střehu. Když třeba nadhodíte, že nesouhlasíte z jejich anexí Krymu a že Putin je diktátor a dokonce vrah, ze zlou se potkáte.

Podle našeho pohledu byl to Michail Gorbačov, který se snažil Rusko a jeho mentalitu vylepšit, polidštit. Tím pomohl tomu, že se svět částečně proměnil k lepšímu. Gorbačov souhlasil s kompromisy vůči Západu a provedl rozdělení velké země  Sovětského svaz. To mu ovšem měli Rusové za zlé. Většina Rusů vytýkala Gorbačovovi, že rozdrobil tehdejší Sovětský svaz (obra s prokletou rovinou uvězněném v zamrzlém moři) na samostatné státy. A tohle mu vytýkají dodnes. A nejsilnější kritik Západu Putin má tuto zlost v sobě stále.

Proto ve snaze opět sjednotit oddělené ruské republiky vtrhl Putin vojensky bez předběžného varování na Ukrajinu a nyní sní o jakési velké Ruské říši. Tedy, velké říši od Vladivostoku po Lisabon. Podobně, jakou bylo ruské impérium (Ruská říše neboli carské Rusko). Tento státní útvar se rozkládal na území Eurasie a část Severní Ameriky, vznikl v roce 1721 po skončení Severní války a existoval do roku 1917, kdy byla po Únorové revoluci vyhlášena Ruská prozatímní vláda. To je však sen dobrodruha!

V Rusku mu tuto "perspektivu" bohužel baští většina národa. I když začíná mezi lidmi pozvolna určitá revolta proti válce Ruska  na Ukrajině. Kreml údajně obdržel od občanů přes 1 milion kritických dopisů a stížnosti na speciální operaci Ruska na Ukrajině.

Podivné a odporné ovšem je, že jsou Rusové tak otrlí, když jim nevadí agrese okupanta Putina na Ukrajině, rozstřílené a bombardované panelové domy ve městech s tisíci mrtvými obyvateli a obránci Ukrajiny!!! Nevadí Rusům ani přes 30 tisíc mrtvých ruských vojáků, kteří zbytečně ve válce na Ukrajině dosud padli!? Matky ruských vojáků se ptají "kde jsou naši synové???...". Co bude dal? Rusové nemají na čem vyělávat jen na plynu a ropě. To ale možná opadne. Příjde propad ekonomiky, drahota... To Rusové chtějí? Možná přijde palácový převrat a svržení Putina, jak to v posledních dnech naznačují někteří komentátoři v Rusku i na Západě...

Skutečně nechápu mentalitu ruského člověka! Proč slepě věří počínání diktátora Putina? Vždyť současná válka přivede na buben nejen samotné Rusko, ale ohrožuje celý svět. To, co se odehrává s ukradeným obilím odvezeným ruskými hordami, přináší neštěstí i dalším kontinentům!

Výsledkem ruské arogance je nyní rovněž existence tzv. Doněcké lidové republiky (DLR), uznané pouze Ruskem, a to několik dnů před zahájeném jejich "speciální operace" na Ukrajině. Ovšem z mezinárodního hlediska je oblast považována za ukrajinské území, kde platí ukrajinské zákony. Ukrajina odstoupila od trestu smrti v roce 2000. Je tudíž ilerelevantní, že DLR nyní odsoudila na tomto území k trestu smrti dva cizince za účast ve válce.

Takové počínání je jedním z příkladů ruské mentality samostřednosti a zahledění se do sebe. Projevuje se to rovněž ve vedení války Ruska proti Ukrajině. Ruská mentalita, poslouchat pouze "ty nahoře", jednou přivede tuto zem do velkého neštěstí. Sen o Ruské říši se rozplyne jako pára nad hrncem!

Foto: reprofoto nekecamweb.cz
Kvido 10-06-2022 15:16 2,485

Politika - související články

1 komentář

Napsat komentář

G
  • A
    Jaroš
    Rusové jako národ jsou nepochopitelní, nevím co od nich očekávat? Buď je to závist, co měl a má Západ dlouá desetiletí, nebo jejich menatlita blbosti. I když nelze všechny posuzovat tímto měřítkem.
    Rusové se jako lidé neumí semknout, protože tam panuje stále strach a částečně i nevědomost skrze cenzůry. Proto žádná občanská aktivite zatím neprochází.
    Ldyž se na to podivám ekonomicky, tak co Rusové maj, kromě planu a nafty nic, z čeho mohou bohatnout. Takže touto válkou Putina si jen škodí a vyhlazují Ukrajinu. Západ se na to čumí nechápavě. Kdy politikům západu a NATO dojde, že takhle to nemůže pokračovat???
    Odpovědět - 11-06-2022 10:07:37