Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Nedostatek léků, a co recepty babičky?

KvidoKvido Přidáno před 1 rokemzdraví
Nedostatek léků, a co recepty babičky?

Epidemie respiračních nemocí? Kdeže, není! Jen normální nachlazení. To by nám dnes řekla naše babička a dodala: "Musíte si nejprve pomoci sami a ne hned požírat léky!"


Vzpomněl jsem si na babičku, která zdůrazňovala: "...necpěte se hned tabletkami a různými léky na nachlazení". Prostě, když přijde vlna rizika nachlazení, je to v prvé řadě spojeno s rýmou a kašlem. Pokud máte teplotu mírně nad 17 stupňů Celsia, nepanikařte. Je to většinou zánět nosní sliznice, který se projevuje zvýšenou tvorbou hlenu a oteklými nosními sliznicemi. Projevuje se to většinou pocitem šimrání v nose a kašlem, protože jsou zasaženy i průdušky.

Babička mně doporučila každý večer napařovat nohy horkou vodou. Většinou se mně rýma neprojevila v plné své síle a za dva dny zmizela. Tedy, jedna z procedur vodoléčby, kterou doporučují také odborníci, třeba čtěte zde: Účinky hydroterapie na různé systémy těla.

Další léčebný fígl prababičky na zvyšenou teplotu byl zábal z tvarohu. Při malé horečce nad 17 do 18 stupňů Celsia ošetřila "pacienta" ručníkem, do něhož zabalila trochu tvarohu. Takový zábal mu přiložila na hruď a nechala působit jednu hodinu. Má se dostavit částečná horkost v těle, která vyžene horečku. Případně zkusit zábal na ruce pomocí namočeného ručníku do octové vody. Přesněji, provést zábal na dlaně, případně i chodidla. Manželka to má vyzkoušené na svých vnoučatech, opravdu to pomáhá.

Takže, v případě, že se na vás žene nachlazení, neutíkejte hned do lékárny, či na pohotovost. Zkuste nejdříve domácí léčbu. Pak možná bude i ve vypjaté epidemiologické situaci (jakou právě v ČR máme) dostatek léků v lékárnách. Mimochodem, tohle vám bohužel, ministr Válek neřekne, protože by ztratil respekt? Právě naopak. Tak proč mlčí?


Video: ct24
Foto, titl.: facebook.sk


Kvido 18-12-2022 08:13 1,071

Politika - související články