Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Babiš soud zřejmě prohraje

KvidoKvido Přidáno před 1 rokemfinance
Babiš soud zřejmě prohraje

Soud s Andrejem Babišem a jeho bývalou poradkyní Janou Nagyovou dospěl dnes 5. ledna 2023 ke svému závěru. Pro expremiéra Babiše je vývoj velmi nepříznivý.


Farma Čapí hnízdo A.Babiše (hlavní předmět soudu) získala podle státního zástupce Jaroslava Šarocha bez problémů stamilionové půjčky, což je zřejmě hlavní rozpor se zákonem.







Twitter, reportáž, Bartkovský:





Expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš by tudíž měl ještě před prvním kolem prezidentských voleb (13. ledna 2022) vědět zda bude soudem zproštěn obvinění, nebo bude odsouzený pro padesátimilionový dotační podvod v kauze Čapí hnízdo. Soudce Městského soudu v Praze Jan Šott zamítl návrhy Babišova právníka Michaela Bartončíka na doplnění dokazování a vyzval dnes dopoledne státního zástupce k závěrečné řeči.

11:17
Šarochova závěrečná řeč po více než dvou hodinách skončila návrhem, co má soud podle nej udělat.

„Navrhuji uznat obžalované vinnými zcela ve smyslu obžaloby,“ řekl Šaroch.
Žalobce oběma obžalovaným navrhuje tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let, což je nejvyšší možná podmínka.
Žalobce rovněž navrhuje peněžitý trest pro Nagyovou 500 tisíc korun a Babiše 10 milionů korun.
Žalobce má za prokázané propojení Agrofertu a Farmy Čapího hnízda. Nagyová se podle něj dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, Andrej Babiš k tomu podle obžaloby pomáhal.

15:00
Obhájce Babiše Bruna ukončil svoji závěrečnou řeč. Soudce Jan Šott přerušil hlavní líčení do pátečních 9:00, kdy na Brunu naváže druhý Babišův advokát, po němž budou na řadě se závěrečným proslovem obžalovaní Babiš s Nagyovou.

AKTUALIZACE: 6. ledna 2023
Dnes (pátek 6. ledna 2023, od 10:11 hod.) přišly na řadu, u Městského soudu v Praze, který řeší kauzu Farmy Čapí hnízdo, závěrečné řeči obžalovaného expremiéra Andreje Babiše a jeho bývalé poradkyně Jany Nagyové. S tím, že rozsudek soud vyhlásí v pondělí 9. ledna 2023.

Resumé:
Ať je to tak či ona, jedno mně velice nesedí (gro kauzy): dotace. Dotace pro firmu Babiše Agrofert přece přiklepli ministerští ouřadové podle tehdejších zákonů. Babiš si ji sám nepřiklepl! Navíc, nic z toho mu nešlo do vlastní kapsy. Přitom, jeho nástupnická firma dotaci přece vrátila!!! Proč se u této kauzy všechno bralo jako přitěžující okolnost?...
A ještě - státní zástupce Šaroch, jenž před časem zastavil proti Babišovi trestní stíhání, tak nyní navrhuje pro Babiše trest, i když "pouze" podmíněný?

Foto: titl: Twitter


Kvido 05-01-2023 11:58 1,400

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.