Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Prezidentský duel TV Nova přátelský

KvidoKvido Přidáno před 1 rokem
Prezidentský duel TV Nova přátelský

Poslední televizní debata před druhým kolem prezidentské volby se uskutečnila na TV Nova. Překvapila mě přátelským přístupem obou kandidátů. Rovněž obsah diskuze byl díky moderátorovi a režie netradiční. Hádky Pavel - Babiš ustoupily.


Ke smířlivému tónu této televizní debaty zřejmě přiměly oba kandidáty na prezidenta aktuální triskní události kampaně. Zejména výhružný dopis s nábojnicí manželce A.Babiše a rovněž sfalšovaný web P.Pavla oznamující jeho smrt.

Kandidátům tentokrát předložila režie také video vstupy s různými tématy, což diskuzi nesporně oživilo. Myslím tudíž, že se málokdo z diváků u televizorů nudil. K množství probíraných námětů, které moderátor Koranteng kandidátům předložil, bych měl sice připomínku protože debatu poněkud přibrzdily, ale budiž.

Babiš v duelu tentokrát v porovnání s Pavlem znatelně dominoval klidem a silnými argumenty, zvláště v ekonomické oblasti. Také zde se pustil už tradičně do kritiky vlády premiéra Petra Fialy (ODS), kterou jemnou narážkou spojoval se svým konkurentem Pavlem. Vládě vzkázal: "Radil bych zdarma Petru Fialovi, jak pomáhat lidem." Při spolupráci se světem by přispěl radou za pomoci svých kontaktů, které vyjmenovával.

Pavel v tomto kontextu zdůraznil, že v případě zvolení za prezidenta využije svůj zájem moderovat diskusi mezi koalicí a opozicí. "Na některé zahraniční cesty bych bral i zástupce opozice, aby se mohli účastnit zahraničních jednání," sdělil.

Pavel byl i v další části debaty, oproti Babišovi, umírněnější.
Tím podle mě otevíral diskuzní prostor svému soupeři. Babiš toho dokonale využil. Překvapil návrhem, že by na post generálního štábu, který nyní zastává Karela Řehka, navrhl právě svého protikandidáta. "Pan Pavel říká, že válku nechce," zdůvodňoval to. Zde si Babiš ovšem protiřečil. V předchozích duelech totiž zdůrazňoval a na plakátech naznačoval, že zvolení Pavla by znamenalo zavlečení Česka do války.

Po tomto výroku Babiše se Pavel Řehky zastal. „Je to profesionál každým coulem, respektovaný. Je to člověk s bohatými zkušenostmi, který ví, co je válka, a moc dobře ví, že ji nechce. Vojáci nemohou žít v naději a iluzi, že se nic nestane, musí se připravovat na nejhorší možný scénář." Bez této "hříčky" se mohl duel klidně obejít.

Ale co bylo důležité - duel byl bez hádek a vzájemných výpadů obou kandidátů, což jsem ocenil. Vezmu-li v potaz skutečnost, že voliči A.Babiše jsou převážně lidé středního a staršího věku, kteří nemají potřebu na internetu ověřovat fakta (fact-checking), je možné, že je zastánci Pavla svými "pomluvami" nepřesvědčili.

Tedy, není ještě rozhodnuto, volby zřejmě neskončí podle přání voličů P.Pavla. Který z prezidentských kandidátů více přesvědčil voliče, že by měl být nastávajícím prezidentem České republiky, to uvidíme na výsledku voleb. První by se měly objevit již zítra (v sobotu) kolem 15:00 hodiny.

Reprofoto: TV Nova


Kvido 27-01-2023 06:25 993

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.