Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Není na důchody? Nepřidávat bohatým!

KvidoKvido Přidáno před 1 rokemsociální
Není na důchody? Nepřidávat bohatým!

Včerejší jednání, jak se očekávalo v atmosféře obstrukcí opozice, bylo snůškou zbytečného tlachání s vidinou spacáků. Bude to pokračovat dál a nic se nemění? Vláda totiž důchodcům červnovou valorizaci nezvýší.




Problém je někde jinde!



1/ Ve státní pokladně, která již nebude mít na "luxus" penzí pro důchodce. Ukazuje se, že důchody dlouhodobě rostou rychleji než reálné mzdy v českém hospodářství. Podle ministra Jurečky i po uvažovaném červnovém navýšení důchodu (740 Kč místo 1750 Kč), podle vládního návrhu, poměr průměrného důchodu k průměrné hrubé mzdě vzroste nad 50 procent. To podle vlády ekonomika ČR neunese a dostaneme se postupně do velkých problémů. Při zvýšení penzí podle současného zákona by hrozily značné hospodářské škody.



2/ Pravdu má exministryně financí Schillerová, která tvrdí, že vláda jde na valorizaci špatně. Její slova "Postaráme se o to, aby důchodci dostali to, co dostat mají (valorizaci v červnu 1740 Kč) jsou férové. Důchodci nám v tomto státě přece zanechali velké materiální hodnoty svoji prací v době před rokem 1989. Většina za malou socialistickou mzdu a následně malé vypočtené penze po roce 1989. A nyní se jim máme odvděčit tím, že jim nebude přiznána stanovaná valorizace v červnu 2023?



3/ Vláda chce červnovou valorizací důchodů v letošním roce zvýšit průměrnou penzi jen o 4 procent!!! Přitom podle Miniserstva práce a sociálních věcí ČR, by se měly valorizovat (tedy zvýšit) všechny důchody o 11,5 procenta.


4/ Podívejme se na tabulku (prosinec 2022) příjemců důchodů v ČR. Tabulka ukazuje, že 70 473 tisíc seniorů pobírá měsíčně méně než 10 000 Kč, tito občané jsou v naprosté chudobě!!!. Z této částky mají tito lidé vyžít? Tohle vláda nevidí, či nechce vidět? A o nic lépe na tom není ani dalších 104 725 seniorů, kteří mají měsíční důchod 10 000 až 12 000 Kč atd.





Řešení? Zdánlivě jednoduché, s jednou otázkou. Proč se valorizace týká v plné výši těch "bohatších" důchodců? Přece často mluvíme o solidarnosti v české společnosti. Přitom rozdíly mezi nízko příjmovými a vysoce příjmovými důchody jsou u nás již velké! Přiznal to koncem února pro ČT24 ministr Jurečka, ale řešení zametl pod koberec. Na druhé straně jsme až příliš štědří a solidární s občany Ukrajiny v různé pomoci. Proč nepamatujeme v ČR na naše nejchudší občany, aby se z nich nestali bezdomovci? Selhává zde sociální systém jako celek? Určitě ano!



Pokud státní kasa nemá finance na důchody, řešte problém úpravou výše valorizace u nízko a vysoce příjmových penzí. Prostě, nepřidávejte stejnou valorizační částku "bohatým" důchodcům! A aby bylo ve státní pokladně více peněz v nynější těžké době, snižte, vládo, počty svých (zde opravdu) bohatých poradců a třeba i přehnaný počet míst v zastupitelských orgánech měst.




A tohle je od Pekarové SPOLU fakt velice "chytré"!?




A tohle je od ministra Jurečky slabý argument. A kolik důchodců přes 20.000 měsíčně bude vlastně mít? To již nesděluje!?



Kvido 01-03-2023 12:09 1,918

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.