Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Mozilla (Firefox) zeštihluje

Mozilla (Firefox) zeštihluje

Mozilla Foundation a její dceřinná společnost Mozilla Corporation aktuálně chystá druhou vlnu propouštění, což znamená zhruba 250 výpovědí. Co to znamená pro její prohlížeč Firefox?


Uživatelé mohou být klidní! Prohlížeč Firefox zůstává dále zadarmo! Avšak Mozilla zřejmě zavede nové produkty, které placené budou (jako nedávno koupený Pocket nebo nová Mozilla VPN).


C elkem dobrou zprávou je, že Mozilla se i nadále drží zásadou, že její Gecko je nejlepší možností, jak Firefox odlišit od jiných prohlížečů. Gecko je open source renderovací jádro používané produkty Mozilla pro vykreslování webových stránek. Je napsáno v programovacím jazyce C++ a Rust a licencováno pod licencemi: MPL/GPL/LGPL.


Naskytá se ovšem otázka, proč Mozila již nahrazuje komponenty Gecka nástroji ze Serva. Jde o experimentální jádro prohlížeče Mozilla, které úspěšně vykresluje Wikipedii a GitHub, má nejvyšší výkon a je proto zvláště vhodné pro vícejádrové procesory (speciálně mobilní), a
vlastní CSS3 a HTML5 parser, naprogramovaný v jazyce Rust.


RESUMÉ


Dá se tedy říct, že společnost Mozilla jako celek sice chce šetřit na počtu vývojářů, ale celkově posiluje, a to nejen její prohlížeč Firefox, ale také poštovní klient Thunderbird (pro Linux a Mac). Přitom je možná, že také dojde k náhradě enginem z Chrome. Nekoupil to snad již Google, který vládne v celém Internetu?


Autor: Vícha Květoslav (Kvido)


Zdroj: Stanke - root.cz


Galerie Počítač

Image #17
Kvido 22-08-2020 10:44 1,438 0 komentářů

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.