Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Ať islám ořeže své radikální ambice

J
Jan Pravda Přidáno před 8 lety
Ať islám ořeže své radikální ambiceU exprezidenta Václava Klause můžeme vystopovat jednu zásadní premisu - že na jeho provokační řeči po čase přijde. Nemýlil se třeba v názoru na Evropskou unii, jak se dnes ukazuje. Nebude se mýlit při svém úhlu pohledu na islamizaci Evropy? Pokud ovšem "ořežeme" radikální islám?
U exprezidenta Václava Klause můžeme vystopovat jednu zásadní premisu - že na jeho provokační řeči po čase přijde. Nemýlil se třeba v názoru na Evropskou unii, jak se dnes ukazuje. Nebude se mýlit při svém úhlu pohledu na islamizaci Evropy? Pokud ovšem "ořežeme" radikální islám?

„Pomoc bližnímu svému je hezký princip a každý si má pro sebe zvolit toho bližního svého, kterému chce pomoci, ale lhát o tom, že pomáhám milionům, desetimilionům prázdnými gesty, to já prostě nemohu vydýchat,“ řekl bývalý český prezident, podle něhož byla výzva papeže Františka k přijímání uprchlíků falešná.

Prostě svět je v názoru na uprchlíky z Afriky a Blízkého východu rozdělen. Část staví do popředí nutnost hlavně pomáhat, zatímco jiná část především varuje před islámským nebezpečím a ohrožením křesťanských nebo obecněji pojato západních hodnot. Jako reprezentanty druhé zmíněné skupiny lze uvést například polské národně-konzervativní katolíky z nyní vládnoucí strany Právo a spravedlnosti či pražského arcibiskupa Dominika Duku.

Neměli bychom se přiklonit ani k jedné "uvítací kultuře", tedy bez limitů či kategorickému odmítnutí islámu. Vždyť v Evropě je již na 50 miliónů vyznavačů islámu. Nejlepším řešením by zřejmě bylo docílit, aby islám v Evropě "ořezal" své radikální ambice a věnoval se výhradně jen oblasti víry a mravů. Tak, jak to dělá např. křesťanství. Tedy nepovyšovat se nad žádnou víru, nevyžadovat žádná privilegia. Jinak opravdu musí platit slova prezidenta Zemana "...nikdo vás tu nezval...".



  • Autor: Květoslav (Kvido) Vícha
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Jan Pravda 21-12-2015 10:27 5,234

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.