Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Lída Baarová; nezamlčovat historii

KvidoKvido Přidáno před 8 lety
Lída Baarová; nezamlčovat historiiVe 180-ti kinech Česka si objednali film českého režiséra Filipa Renče "Lída Baarová". Je to rekord, předčil tak dokonce legendárního James Bonda! Možná ale, že se mnou budete souhlasit, není to takový trhák, jak se předpokládalo. Na omluvu Renče ovšem třeba říct, že ukazuje pouze kratší úsek v životě legendární české filmové herečky. Ta, jak známo, měla blízko k hrátkám s německými fašisty, zejména Goebolsem.Těžko říct, zda tehdy dvacetiletá dívka kolaborovala, či to dělala z vypočítavosti, v touze hrát za každou cenu. V každém případě je správné, že Renčův film je dalším pokusem odhalovat historii našeho státu v její nahotě a přiznávat minulost. Škoda, že si divák musí mnohé domyslet.
Ve 180-ti kinech Česka si objednali film českého režiséra Filipa Renče "Lída Baarová". Je to rekord, předčil tak dokonce legendárního James Bonda! Možná ale, že se mnou budete souhlasit, není to takový trhák, jak se předpokládalo. Na omluvu Renče ovšem třeba říct, že ukazuje pouze kratší úsek v životě legendární české filmové herečky. Ta, jak známo, měla blízko k hrátkám s německými fašisty, zejména Goebolsem.Těžko říct, zda tehdy dvacetiletá dívka kolaborovala, či to dělala z vypočítavosti, v touze hrát za každou cenu. V každém případě je správné, že Renčův film je dalším pokusem odhalovat historii našeho státu v její nahotě a přiznávat minulost. Škoda, že si divák musí mnohé domyslet.

Renčův zkrácený příběh Lídy Baarové je vlastně už dříve známé vyprávění alias Ludmily Babkové "Lída a doktor Goebbels". Podobně vyprávění můžeme vidět paralelně nyní v kinech v dokumentu Heleny Třeštíkové. Renč se ve svém filmu zaměřil na podrobnější popsání především hlavních postav Lídy Baarové (Táňa Pauhofová) a Josefa Gebbelse (Karl Markovics). Zatímco Pauhofová zvládla svoji roli bezvadně, dabing Geobbelse (Viktor Preis) byl málo přesvědčivý - na polovině cesty - jelikož nepředvedl hluboký tón představitele.

Kdo šel na tento film v očekávání konkretnějšího popisu historie, byl však jistě zklamán. Tento film nelze označit za historické drama. Nelze se dozvědět, zda vskutku krásná Baarová, byla inteligentní herečka, či povrchní děvče. Zda svých vztahů s čertem Gebblsem a dalšími nacistickými předáky využívala k sekýrování svého okolí, nebo pomoci ohroženým za nacistické éry.Také Renčův film nedokázal na tyto otázky, bohužel, odpovědět.



  • Autor: Květoslav (Kvido) Vícha
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Kvido 24-01-2016 10:15 5,203

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.