Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Debata o britském referendu

J
Jan Pravda Přidáno před 8 lety
Debata o britském referenduA blíží se rozluštění, tedy, jak dopadne Brexit - odejít či neodejít ve Velké Británii z Evropské unie. K tomuto žhavému tématu připravil Český rozhlas na 21. čerevna 2016 diskuzní klub na stanici ČRO Plus. Jde o veřejnou debatu o britském referendu, která se uskuteční ve studiu S1 na Vinohradské třídě v Praze.

A blíží se rozluštění, tedy, jak dopadne brexit - odejít či neodejít ve Velké Británii (VB) z Evropské unie. K tomuto žhavému tématu připravil Český rozhlas na 21. čerevna 2016 diskuzní klub na stanici ČRO Plus. Jde o veřejnou debatu o britském referendu, která se uskuteční ve studiu S1 na Vinohradské třídě v Praze.

Jak známo, britské referendum o setrvání země v Evropské unii se uskuteční 23. června. Premiér David Cameron již dříve prohlásil, že Britům doporučuje, aby hlasovali pro další členství země v reformované unii. Faktem je, že by to asi bylo to nejméně bolestivé řešení.

Nejpravděpodobnější možností je, že do roku 2027 by Británie díky odchodu z Unie v roce 2020 získala 0,1 procenta HDP. A to je chybý výsledek. Pokud tedy na brexit dojde, co se stane? Trochu antiklimaktická odpověď říká, že skoro nic. Vypočetl to ve svém projektu 30letý diplomat a ekonom Iain Mansfield, jinak zaměstnanec britské ambasády na Filipínách. Příznivci i odpůrci brexitu se zhruba shodují s experty z Financial Times i týdeníku The Economist na tom, že odvedl dobrou práci.

Případný odchod Velké Británie z EU by potěšil Rusko, protože by oslabil postavení evropské osmadvacítky. Takzvaný brexit by rozkolísaným evropským společenstvím mohl otřást, podnítit odchody dalších států, a být tak začátkem konce evropského bloku. Shodli se na tom politoložka Lenka Rovná a bývalý diplomat Petr Kolář.

A co Česká republika získá, či ztratí brexitem? Odchod VB z EU by pravděpodobně přinesl negativa v cestovním ruchu, zdražily by ceny. Kromě toho bychom mohli čekat cestování pouze na devizový příslib. To by ovšem poznamenalo nejen turisty, ale i podnikatelé, jlikož by se dostavily problémy na hranicích, proclívání zboží, přišly by s tím i podvody...

Co na tento problém řeknou šeští experti? V debatě na ČRO Plus budou o tom diskutovat (abecedně):
Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank
Zbyněk Frolík, podnikatel zakladatel firmy Linet
Václav Klaus ml., pedagog a expert ODS pro oblast školství
Pavel Kohout, ekonom
Petr Mach, europoslanec, předseda Strany svobodných občanů
Jiří Pospíšil, europoslanec za TOP 09
Tomáš Sedláček, ekonom
Eva Zamrazilová, ekonomka, bývalá členka bankovní rady ČNB
Diskusi moderuje Petr Šimůnek.

Poku nebudete moci přijít, sleujte on-line přenos na:Debata o brexitu na ČRO Plus.



  • Připravil: Frybord Martin
  • PC-politika.cz
  • Stupeň znalosti - expert

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Jan Pravda 17-06-2016 07:21 3,519

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.