Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Druhé kolo do Senátu; 6 procent!

KvidoKvido Přidáno před 7 lety
Druhé kolo do Senátu; 6 procent!Voličská účast ve 2. kole senátních voleb atakuje hodnotu 6%. My si tu demokracii fakt nezasloužíme. Píše na Twitteru Lenka Benešová. A dá se souhlasit! Jak jsem předpovídal začátkem října - Krajské a senátní volby budou propadákem.
Voličská účast ve 2. kole senátních voleb atakuje hodnotu 6%. My si tu demokracii fakt nezasloužíme. Píše na Twitteru Lenka Benešová. A dá se souhlasit! Jak jsem předpovídal začátkem října - Krajské a senátní volby budou propadákem. Moudré hlavy ze všech míst a seskupení v ČR se zamýšlejí nad příčinami. V druhém kole senátních voleb neuspěl třeba Jiří Dienstbier. Prý chce zrušit Senát. Po volbách do sněmovny bude chtít zrušit i ji? Demokracie je asi zbytečně drahá.

V tom to určitě není. Je to v nechuti a nezájmu lidí zajímat se o politku a jít k volbám obecně. Od voleb k dalším volbám zájem o účast hlasovat klesá. U Senátu je ovšem specifickým problémem, že má málo pravomocí, a tedy lidé se o něj příliš nezajímají. Co z toho, že existuje jako pojistka demokracie, když Senát vždy přehlasuje Poslanecká sněmovna? Mělo by také u nás rozhodovat nejméně 120 hlasů v obou komorách (tak to mají v USA) a nikoli jednohlasné přehlasování, jak je tomu v ČR nyní. Nu a diskutovat o tom, že tak malá země jako Česká republika má dvoukomorový parlament? Že to je příliš? Otázek je více.

Resumé
Voliči v České republice vybrali nové senátory ve 27 obvodech, volební účast je těsně přes 15 procent. V Senátu končí jeho místopředseda Zdeněk Škromach (ČSSD), neuspěl ani ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Sociální demokraté vyšli vítězně jen ve dvou případech. V Senátu nezasedne ani většina kandidátů hnutí ANO pro 2. kolo, zvítězit se povedlo třem ze čtrnácti. Dařilo se naopak lidovcům, kandidáti s podporou KDU-ČSL uspěli v devíti obvodech. Starostové i ODS vybojovali tři, TOP 09 a Severočeši dvě křesla.



  • Autor: Vícha Květoslav (Kvido)
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Kvido 16-10-2016 07:47 3,803

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.