Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

V Německu za hanobení prezidenta hrozí až pět let

KvidoKvido Přidáno před 7 lety
V Německu za hanobení prezidenta hrozí až pět let23. 11. 2016 - V českém prostoru se rozhořela debata o znovuzavedení trestnosti hanobení prezidenta. Nový pohled na věc vnáší blog ředitele Ústavu práva a právní vědy na stránkách této instituce. JUDr. Luděk Lisse upozorňuje na absenci analýzy zákonů k tématu v okolních zemích.
V českém prostoru se rozhořela debata o znovuzavedení trestnosti hanobení prezidenta. Nový pohled na věc vnáší blog ředitele Ústavu práva a právní vědy na stránkách této instituce. JUDr. Luděk Lisse upozorňuje na absenci analýzy zákonů k tématu v okolních zemích.

Luděk Lisse v textu upozorňuje, že postavení německého prezidenta je menší než českého, přesto je jeho instituce chráněna zákonem. "Přes toto slabší postavení je úřad prezidenta v SRN chráněn i normami trestního práva, a to konkrétně v § 90 Strafgesetzbuch (německý trestní zákoník), kde se pod rubrikou „Verunglimpfung des Bundespräsidenten“ (v překladu „Hanobení spolkového prezidenta“) stanoví, že „Wer öffentlich, in einer Versammlung oder durch Verbreiten von Schriften (§ 11 Abs. 3) den Bundespräsidenten verunglimpft, wird mit Freiheitsstrafe von drei Monaten bis zu fünf Jahren bestraft.“, jinými slovy, že odnětím svobody na 3 měsíce až 5 let bude potrestám každý, kdo veřejně hanobí spolkového prezidenta, a to ať již na veřejném shromáždění (typicky bychom mohli říci na demonstraci), nebo rozšiřováním tiskovin, typickým příkladem by zde mohla být jakákoliv nevěcná a neúměrná kritika neměckého prezidenta v tisku nebo na internetu"



  • Autor: Jan Pravda
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Kvido 22-11-2016 22:58 3,561

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.