Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Havířské vzpomínky a konec Dolu Paskov

KvidoKvido Přidáno před 7 lety
Havířské vzpomínky a konec Dolu Paskov24. 11 2016 - Nostalgicky vzpomínám na dobu před padesáti lety, kdy mě jako novinářského učedníka (eleva) komunisté vyhodili z práce v redakci Nové Opavsako a nahnali na druhý konec kraje, na Karvinsko do Dolu ČSA Kartviná - doly. Naštěstí po několika fáráních do podzemí jsem byl přes dva roky redaktorem závodního časopisu Havířská pravda. K zašlým vzpomínkách přicházejí nyní další, poslední důl Paskov v ostravské části revíru, po 50 letech, v březnu 2017 končí.
Nostalgicky vzpomínám na dobu před padesáti lety, kdy mě jako novinářského učedníka (eleva) komunisté vyhodili z práce v redakci Nové Opavsako a nahnali na druhý konec kraje, na Karvinsko do Dolu ČSA Kartviná - doly. Naštěstí po několika fáráních do podzemí jsem byl přes dva roky redaktorem závodního časopisu Havířská pravda. K zašlým vzpomínkách přicházejí nyní další, poslední důl Paskov v ostravské části revíru, po 50 letech, v březnu 2017 končí.

Mám určitě jiný osobní vztah k hornické práci a havířům, než třeba pan Bakala, ne horník, ale hrobník uhelných šachet na Ostravsku a Kartvinsku. Také ty tisíce horníků a dalších zaměstnanců OKD jsou dnes smutní z toho, k čemu došlo. Protože jen na Dole Paskov ztratí práci 12.000 lidí ze šachty a navazujících firem.

Jistě, ceny uhlí na světových trzích stále klesají, ale to neměl být důvod šachty v OKD zavírat. Nezavírají je ani jinde ve světě, protože situace na trhu s uhlím může být za deset let zcelá jiná a poptávka opět naroste. Je tu však aktuální problém pohledávek vůči OKD, které přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, kteří společně požadují od firmy přes 23 miliard korun, a tak se dále hospodařit v OKD dá ztěží...

Avšak, kdo a jak tak špatně v minulých létech hospopdařil, že prošustroval tolik peněz? Proto OKD zažalovala společnost NWR NV a podnikatele Bakalu o zaplacení více než 24,5 miliardy korun. Vyšetřování se týká finančních operací majitelů dolů. Jde o několik transakcí, které nasvědčují tomu, že manažeři a majitelé nejednali s péčí řádného hospodáře a vyvedli z firmy stovky milionů korun.

Policie již osm měsíců zjišťuje veškeré finanční operace bývalé společnosti. Nyní tudíž došlo konečně k výslechům hlavních manažerů, včetně klíčové osoby, podnikatele Zdeňka Bakaly. Ale to stejně, zřejmě existenci Dolu Paskov nezachrání... V prosinci roku 1966 byl uveden do provozu první porub ve 20. sloji v 1. kře mezi 1. a 2. patrem...



  • Autor: Vícha Květoslav (Kvido)
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Kvido 24-11-2016 05:15 3,974

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.