Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Falešné a lživé zprávy jsou nejvíce čtené

KvidoKvido Přidáno před 7 lety
Falešné a lživé zprávy jsou nejvíce čtené26. 11. 2016 - Podle průzkumu Českého rozhlasu (ČRo) jsou tzv. fake news - falešné, úmyslně zavádějící, či lživé zprávy na Internetu nejvíce čteny. Z českých médií tyto zprávy občas přinášejí (převážně zprostředkovaně z jiného zdroje) Parlamentnilisty.cz., ale také svetkolemnas.cz a lajkit.cz.
Podle průzkumu Českého rozhlasu (ČRo) jsou tzv. fake news - falešné, úmyslně zavádějící, či lživé zprávy na Internetu nejvíce čteny. Z českých médií tyto zprávy občas přinášejí (převážně zprostředkovaně z jiného zdroje) Parlamentnilisty.cz., ale také svetkolemnas.cz a lajkit.cz.

Lze uvažopvat, zda to je ještě novinařina, nebo jen e-mailový věstník rádoby "senzačních zpráv", většinou objednaných na zakázku za peníze. Takových zpráv totiž přichází do redakcí spousta. Je tedy na editorech, jak se "zaručenou" zprávou naloží. Pokud ji neověří z dalších nejméně dvou zdrojů, neměla by být publikována.

Neduhem dnešní novinařiny je pohodlnost a spoléhání na informace ze sociálních sítí, nejvíce Facebooku a Twitteru. Pokud tamní dezinformační hlášky redakce pouze přetiskují, bez další novinářské práce, degradují tak potenciál seriózních zpravodajských portálů a serverů.

Patří sem i ryze pomlouvačné články, vycházející na internetu i v tištěných médiích. Tak třeba v Blesku vyšel těsně před prezidentskými volbami v roce 2013 inzerát, namířený proti kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. Za neetičnost dostal zadavatel tohoto článku, Vladimír Zavadil, od České advokátní komory pokutu 850 tisíc CZK.

Že jsou přesto fake news nejvíce čtené, svědčí "Žebříček českých falešných zpráv", zpracovaný redakcí ČRo: https://interaktivni.rozhlas.cz/dezinformace/.
Zatímco dvacet nejsdílenějších zpráv ze zpravodajských webů ČR nasbíralo za rok zhruba 364,3 tisíce facebookových interakcí, u falešných zpráv z dezinformačních webů to je 379,5 tisíce, tedy asi o čtyři procenta více.



  • Autor: Vícha Květoslav (Kvido)
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Kvido 26-11-2016 09:34 4,049

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.