Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Týden obnovy školních zahrad

G
Přidáno před 7 lety
Týden obnovy školních zahrad20.2.2017 - Brno - Celostátní akce Týden s prarodiči na školní zahradě, kterou pořádá iniciativa Skutečně zdravá škola, proběhne od 24. do 30. dubna 2017. Cílem akce je umožnit prarodičům a rodičům sdílet svoje zahradnické zkušenosti a dovednosti s žáky a zároveň pomoci školám znovu oživit a obnovit školní zahrady.
Skutečně zdravá škola vyzývá k obnově školních zahrad. Organizuje Týden s prarodiči na školních zahradách

20.2.2017 - Brno - Celostátní akce Týden s prarodiči na školní zahradě, kterou pořádá iniciativa Skutečně zdravá škola, proběhne od 24. do 30. dubna 2017. Cílem akce je umožnit prarodičům a rodičům sdílet svoje zahradnické zkušenosti a dovednosti s žáky a zároveň pomoci školám znovu oživit a obnovit školní zahrady.

„Přeměna školního pozemku na plodící zahradu nebo zkrátka jen jarní příprava zahrady na setí a sázení půjde mnohem snáze, pokud se do práce zapojí pomocníci z řad rodičů či prarodičů. Pro všechny generace to může být skvělá zábava a příležitost ke společnému učení se na zahradě. Ze zkušeností z několika škol víme, že prarodiče přináší na zahradu nejen své zkušenosti a znalosti, ale také nadšení z toho, že mohou pomoci dobré věci,“ říká Tomáš Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.

Neexistuje lepší způsob, jak naučit děti jíst ovoce a zeleninu, než jim poskytnout příležitost vypěstovat si svoji vlastní. „Vyzýváme školy, aby do plánování akce aktivně zapojili své žáky, kteří společně s pedagogy vyberou, které bylinky a zeleninu chtějí na školní zahradě pěstovat. Vybrané rostliny budou využity nejen ve školní kuchyni, ale také v rámci hodin vaření či v rámci vyučování v jiných předmětech,“ doplňuje Václavík.
Zapojením se do akce a zveřejněním fotek a článku na svém školním blogu na webu Skutečně zdravé školy se zúčastněné školy mohou zapojit do soutěže o hodnotné ceny. Akce je určená pro všechny školy zapojené do programu Skutečně zdravá škola. K dnešnímu dni je to 257 škol z celé České republiky.

Pobyt na školní zahradě má pro děti řadu pozitivních vlivů. Pohyb na zahradě zvyšuje psychickou i fyzickou odolnost dětí, přírodní prostředí zahrady a zdravá míra rizika podporují rozvoj řady schopností a dovedností, rozvíjí motoriku, kreativitu a sebevědomí žáka. Ideální je, pokud je školní zahrada sdílený prostor, o jehož využití mohou žáci spolurozhodovat a učit se umění diskuse. Využití zahrady podporuje vztah žáků k místu, ve kterém žijí. Na zahradě žáci objevují zákonitosti přírody a potravního řetězce a péče o zahradu učí žáky odpovědnosti za výsledek své činnosti. Společná péče o zahradu může přispívat ke spoluutváření komunity a může se stát místem setkávání a společných aktivit.

Program Skutečně zdravá škola
Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého školního stravování. Usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká. Program funguje pod záštitou Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství. Do programu se mohou zapojit mateřské, základní i střední školy. Mohou se pokusit o získání bronzové, stříbrné a zlaté medaile za splnění kritérií programu Skutečně zdravá škola. Momentálně je zapojeno 257 škol z celé České republiky a 22 z nich již splnilo bronzová kritéria. Program Skutečně zdravá škola je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky a nadací RSJ.

O Skutečně zdravé škole:
Skutečně zdravá škola je občanská iniciativa usilující o zlepšení školního stravování. Usiluje jednak o změnu vyhlášky o školním stravování tak, aby odpovídala současným vědeckým poznatkům, a též o zavádění komplexního programu Skutečně zdravá škola. Program je určen školám a v jeho rámci se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin. Pro žáky školy organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.



24-02-2017 08:38 3,157

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.