Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Politická ekonomie je zpět

J
Jan Pravda Přidáno před 7 lety
Politická ekonomie je zpětDo našich životů se plíživě vkrádá nová generace Marxismu - Leninismu - neomarxismus. Dokladem je nástup politických ekonomů, kteří v médiích vysvětlují veřejnosti negativní věci v ekonomice. Mají nám vysvětlit, že negativa jsou vlastně přínos.
Do našich životů se plíživě vkrádá nová generace Marxismu - Leninismu - neomarxismus. Dokladem je nástup politických ekonomů, kteří v médiích vysvětlují veřejnosti negativní věci v ekonomice. Mají nám vysvětlit, že negativa jsou vlastně přínos.

K napsání mě vyprovokoval komentář KOMENTÁŘ: Drahé máslo? Dojnice a Evropská unie, jehož autorem je poradce poradce ministra financí, ekonom fondu Quant Aleš Michl.

Jeho neschopnost a politickou zaslepenost rozcupovali pozorní diskutéři pod článkem (příspěvky s nejvyšším hodnocením). Srovnává kupní sílu průměrného platu při koupi másla v průběhu 30 let. Pro poradce ministra financí je 80 g másla čtvrtkou másla. Politický ekonom Aleš Michl vůbec netuší, že čtvrtka másla má 250g.

Michl taky tutlá, kolik másla si lidé koupili z průměrné mzdy 30 let před rokem 1989. Musel by jinak přiznat, že za bolševika v průběhu 30 let taky rostla životní úroveň a taky docela dost.

A nyní některé postřehy, včetně autentických chyb a překlepů:
1) Při porovnání cen bychom měli vycházet z mediánu čistých příjmů, ne z průměru hrubých mezd, na který nedosáhnou 2/3 lidí. Daňové odvody jsou dnes vyšší, než byly za komunistů, proto ve skutečnosti hrubá mzda výsledek zkresluje. Tato čísla ale nenajdeme. Nesrovnávejme hausnumera a vycházejme z toho, kolik mají lidi v čistém.
Položme si otázku: Když si odečteme náklady na bydlení tehdy a dnes, kolik si za zbytek koupíme másla

2) Už zase tohle zkreslování - zaprvé - průměrná mzda 27 889 je mzda hrubá, takže je to samozřejmě nesmysl z ní počítat. Za druhé - odečtěte od mzdy všechny ostatní náklady dnes a tenkrát a pak teprve prosím spočítejte, kolik si jakého jídla koupíte. Dříve sice člověk dostal 3000, ale bydlení ho stálo 3 stovky, tedy 10 %. Dnes sice bere 18 tisíc čistého (ale zdaleka ne všude, často je to jen kolem 14), jenže ta bydlení zaplatíte 8-10 tisíc... takže vám na jídlo zbyde dejme tomu 2x tolik co tenkrát... A teď spočítejete, jak to s těmi cenami je a nelžete.

3) Článek je sprostý výlev žvanila - když už ten chytrolín srovnává rok 1989, tak jen pro porovnání - parcela na rodinný dům stála v té době cca 2500kč - tedy jeden měsíční plat - dnes ve stejné lokalitě stojí přes 700tis - tedy plat za 3 roky

4) Před rokem 1989 jsem za půl litru rumu dostal pět kostek másla.A dnes jenom dvě. Kde je teorie tohoto ekonoma?

5) Máslo není drahé pro migranty kteří v naší republice dostávají 21 000,.Kč čistého na hlavu, ale pro českého důchodce co celý život dělal a má 11 000,- měsíčně, máslo drahé je.

Následující dva články se týkaly stejného tématu a vyšly v E15.cz. Pokaždé perlí už v titulku. V prvním článku Američané do Číny začnou dovážet rýži, jedná se o známku zlepšování vzájemných vztahůnovinář ekonomického titulu netuší rozdíl mezi vývozem a dovozem.

O den později vychází k stejnému tématu druhý článek Čína má rýže pořád málo. Komoditu proto koupí v USA. Přiznejte si, že i vy čtete většinou nadpisy a z nich si vytváříte názor. Z nadpisu získáte dojem, že USA zachrání Čínu skoro před hladomorem. Opak je pravda. V obou citovaných textech najdete informaci, že roční produkci rýže USA snědí Číňané za pouhých 17 dní.

Něco je hodně špatně, když ve dvou dnech z ekonomického zpravodajství tak okatě čiší politická ekonomie, což je u politiky korektní výraz pro ekonomickou propagandu.

Autor: Jan Pravda
PHP-Fusion-CZECH.cz

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');
Jan Pravda 23-07-2017 21:41 3,093

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.