Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Nová situace na hranicích; konečně

KvidoKvido Přidáno před 6 lety
Nová situace na hranicích; konečněŠtrasburk/ Praha - Ve středu 25. října 2017 schválil Evropský parlament nový elektronický systém registrace cestujících přes hranice Schengenu. Razítkování pasů bude nahrazeno elektronickým záznamem do systému, a to od všech cestujících z třetích zemí, kteří plánují v EU pobývat méně než 3 měsíce. Tento automatický systém tak nejen urychlí kontroly na vnějších hranicích, ale především umožní identifikovat osoby podezřelé ze zapojení do teroristických a dalších kriminálních aktivit.
Elektronická identifikace osob na hranicích EU pomůže v boji s terorismem
Štrasburk/ Praha - Ve středu 25. října 2017 schválil Evropský parlament nový elektronický systém registrace cestujících přes hranice Schengenu. Razítkování pasů bude nahrazeno elektronickým záznamem do systému, a to od všech cestujících z třetích zemí, kteří plánují v EU pobývat méně než 3 měsíce. Tento automatický systém tak nejen urychlí kontroly na vnějších hranicích, ale především umožní identifikovat osoby podezřelé ze zapojení do teroristických a dalších kriminálních aktivit.

„Díky zavedení Systému vstupu a výstupu již nebudou moci teroristé využívat falešných identit pro pobyt v EU, jako tomu bylo například v případě loňského útoku na vánoční trhy v Berlíně. Zásadním prvkem nového systému totiž je možnost vyhledávat v uložených informacích během vyšetřování teroristických útoků a dalších zločinů. Díky automatickému záznamu data a místa příjezdu a odjezdu z EU budou navíc snadno monitorováni lidé, kteří se pokusí v EU zůstat bez povolení k pobytu,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský, který pomáhal tato opatření prosadit už ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).

Elektronický systém na hranicích totiž zaznamená kromě data a místa vstupu i jméno, údaje o cestovním pasu, otisky prstů a snímek obličeje všech cestujících do Schengenského prostoru (včetně Bulharska a Rumunska) na dobu kratší než 90 dní. Data o cestujících, kterým bude odepřen vstup do EU, budou uloženy v centrálním systému tak, aby tito lidé nemohli ke vstupu do EU využít jiný hraniční přechod s falešným cestovním pasem.

„Kromě jednoznačných bezpečnostních přínosů Systému vstupu a výstupu také ubude front na hranicích. Nahrazení manuálního razítkování pasů elektronickým snímáním údajů tak usnadní nejen cestování, ale i práci pohraniční policie,“ dodává Tomáš Zdechovský, který nový systém považuje za jeden z klíčových prvků posílení vnitřní bezpečnosti v EU.

Přijetí tohoto opatření je dalším signálem, že EU opravdu nepodceňuje problematiku migrace a bezpečnosti. Systematicky se snažíme činit kroky k co nejefektivnějšímu potlačení teroristických hrozeb,“ uzavírá Zdechovský a připomíná, že už v únoru letošního roku byla přijata opatření pro výrazné zpřísnění kontrol na hranicích Schengenu, kdy jsou všichni cestující podrobeni prověření jak přes databázi Schengenského informačního systému (SiS), tak i databáze interpolu se ztracenými a odcizenými doklady.

Autor: Tomáš Zdechovský, europoslanec
Kvido 26-10-2017 06:56 2,989

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.