Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Analýza: O co šlo při útoku v Sýrii

J
Jan Pravda Přidáno před 6 lety
Analýza: O co šlo při útoku v SýriiOdpálení 105 řízených střel nebo raket dokonale odhalilo, kdo je kdo. Při hledání na internetu jste mohli narazit na hledání pravdy a propagandu obou stran. Nenápadné formulace odhalily mnoho nového. Útok předběhl o pár hodin vyšetřování Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW)
Odpálení 105 řízených střel nebo raket dokonale odhalilo, kdo je kdo. Při hledání na internetu jste mohli narazit na hledání pravdy a propagandu obou stran. Nenápadné formulace odhalily mnoho nového. Útok předběhl o pár hodin vyšetřování Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Nejdůležitější jako vždy zůstalo nevysloveno. Jak je to ve válce běžné, pravda je obětována jako první. Pokusme se ji trochu poodhalit v naší analýze.

Ze Sýrie se stává ostré vojenské cvičiště, kde v bojových podmínkách obě strany konfliktu a jejich dobře viditelní spojenci testují nové nebo vylepšené typy zbraní. Většinu použité munice tvořily osvědčené střely s plochou dráhou letu BGM-109 Tomahawk, které propagandisté zaměňují za rakety.

Dříve se Tomahawkům říkalo křižující střely, jelikož letí nízko nad terénem a při letu se vyhýbají překážkám. Malé rozměry a nízká výška letu dávají dálkově řízené střele vlastnost obtížně zjistitelnosti. Přesto Rusko hlásí, že protivzdušná obrana Sýrie sestřelila 71 ze 103 střel nebo raket. Rusko se podle vlastních slov a západu nezapojilo do eliminace útoku.

Z rozporu uváděných čísel vyplývají dvě možnosti. Buď rusové nezaznamenali dvě střely, nebo ty krátce po odpálení vybuchly. Takto nepřímo se dostávám k jádru problému. USA a jejich spojenci vypálili salvu v hodnotě cca 1,2 miliardy $. Proč? Proč nebyly použity střely na zničení syrských radarů?

Při zásahu skladů chemických zbraní se uvolní smrtící plyny a na místě proto bude mnoho mrtvých. U západních médií oblíbená "lidská práva nad seconhandem" ani prosyrská či propovstalecká média nic nehlásí. Očividně tedy nešlo o potrestání zvířete Asada a zničení jeho zbraní hromadného ničení.

Nabízí se jediná odpověď. Testování vlastních vylepšených střel v bojových podmínkách, ostrý bojový výcvik velení, osádek lodí, ponorek, letadel a hlavně sledování a studování ruských aktivizovaných systémů protivzdušné obrany, zejména modernizovaných S-300 a S-400.

V této chvíli to vypadá, že Rusové prohlédli tento drahý špás a své systémy PVO k velké nelibosti USA a jejich spojenců neaktivovali do bojové pohotovosti. Navíc to vypadá, že se USA s Ruskem dohodly na podstatných detailech, a tak nebylo zničeno nic cenného. Své žrádlo naopak dostala propaganda.

Díky tomu soudný čtenář si udělal jasno, jak kdo informuje. Český mainstream předvedl schizofrenii, kdy od čistě propagandistické noty se pokoušel působit seriózně a vyváženě. Pochvalu si zaslouží Lidové noviny, které přinesly objektivní přehled použitých střel a jejich popis. Nejvíce se ovšem odhalily takzvané proruské a dezinformační weby. Bylo naprosto zřejmé, kdo hledá pravdu a kdo papouškuje ruskou propagandu, která nicméně přinesla údaje, ke kterým se USA nehlásí, nebo tvrdí, že jsou lživá. Jak jsme psali v úvodu, ve válce je pravda obětována jako první.

Nové skutečnosti odhalily nenápadné formulace. USA a jejich spojenci se velmi důsledně vyhýbali Rusům, Íráncům a Hizbaláhu. Rusové naopak nepomohli Sýrii v sestřelování střel vlastními systémy, nicméně se nedá vyloučit přítomnost poradců u syrské PVO, což byl asi důvod, proč na ni USA se spojenci neútočily. Pokud má Rusko pravdu v počtu sestřelených střel, tak modernizované systémy sovětské PVO doplněné o moderní systémy Pancir jsou vysoce účinné a v podstatě Syřané nechali USA a jejich spojence zničit jen bezvýznamné cíle, aby propaganda USA dostala své žrádlo.
Jan Pravda 15-04-2018 07:50 126,143

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.