Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Nenechte se zmást novináři a politiky, v komunálních volbách můžete volit jen jediného zastupitele

J
Jan Pravda Přidáno před 5 lety
Nenechte se zmást novináři a politiky, v komunálních volbách můžete volit jen jediného zastupitelePřed komunálními volbami jsem zaznamenal matení veřejnosti novináři a politiky, kdy jsou zveřejňovány výsledky preferencí jiných, celostátních parlamentních voleb. Nicméně v komunálních volbách můžete volit i jinak, napříč politickými stranami, dokonce můžete dát svůj hlas jen jedinému zastupiteli bez volby politické strany, za kterou kandiduje.
Před komunálními volbami jsem zaznamenal matení veřejnosti novináři a politiky, kdy jsou zveřejňovány výsledky preferencí jiných, celostátních parlamentních voleb. Nicméně v komunálních volbách můžete volit i jinak, napříč politickými stranami, dokonce můžete dát svůj hlas jen jedinému zastupiteli bez volby politické strany, za kterou kandiduje.

Uvědomte si, že svým hlasem rozhodujete nejen o stavu chodníků, základních škol, parkovišť či cest či bytů ve vlastnictví obce ale také o výši místních daní a poplatků ( daň z nemovitosti, odvoz odpadu, pes, parkování). Mnozí kandidátů to myslí s obcí dobře a nejsou na volitelných místech nebo jsou ve více stranách. V nadcházejících volbách (5. a 6.10. 2018) je naštěstí můžete volit.

Komunální volby mají svá specifika a svým způsobem jsou jediné, kdy máte vliv na složení celého "místního parlamentu", obecního zastupitelstva. Tento fakt se před vámi snaží zatajit politické strany a novináři. Preferenční hlasy se v komunálkách dávají jinak, než u parlamentních voleb. Prostudujte si proto systém hlasování, je popsán naprosto srozumitelně. Zejména si všimněte dvou možností. Můžete volit klasicky partaj a využít preferenční hlasy nebo osobnosti napříč stranami.

Pokud nechcete volit politickou stranu, ale konkrétní kandidáty, můžete. Jen počet vašich preferenčních hlasů nesmí přesáhnout počet členů zastupitelstva, reálně můžete volit jen jediného člověka bez volby politické strany, kterou zastupuje.

Pokud se rozhodnete volit stranu či uskupení a dávat preferenční hlasy, tak můžete vybírat nejen ve vámi preferované straně, ale také v ostatních stranách, což u jiných voleb nelze.
Jan Pravda 03-10-2018 06:19 2,518

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.