Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Lidé přestávají věřit médiím, nově se jim smějí

J
Jan Pravda Přidáno před 5 lety
Lidé přestávají věřit médiím, nově se jim smějíÚporná snaha tradičních médií prosadit korektní pravdu v některých tématech vede k pravému opaku. Po atacích na Zemana zvolili lidé antidrahoše, zpochybňují zveřejněnou verzi požáru katedrály Notre-Dame či útoku na posalance Feriho, smějí se tichým a pokojným doktorům a inženýrům či radikálním budhistům. Čím dál víc. Podobně se lidé naposledy chovali v roce 1989.
Úporná snaha tradičních médií prosadit korektní pravdu v některých tématech vede k pravému opaku. Po atacích na Zemana zvolili lidé antidrahoše, zpochybňují zveřejněnou verzi požáru katedrály Notre-Dame či útoku na posalance Feriho, smějí se tichým a pokojným doktorům a inženýrům či radikálním budhistům. Čím dál víc. Podobně se lidé naposledy chovali v roce 1989.
Internet jednoznačně zdemokratizoval zpravodajství. Svědci událostí zaznamenávají situace, u kterých se ocitli a podávání svědectví. Jejich příspěvky na sociálních sítích přebírají tradiční média. Lidé logicky nehledají výběr redakcí, ale přímá svědectví. Tradiční média tím ztratila monopol na informace. Současná obří nedůvěra k médiím nevznikla ze dne na den ale rostla postupně, několik let za sebou.
Poprvé se výrazně projevila při poslední prezidentské volbě v ČR, kdy tradiční média úporně tlačila veřejnosti svého boha - antizemana. Dlouho narážela na nezájem o představované kandidáty do představení Drahoše. Nicméně blogeři si všimli, že se jedná o nepříliš férového kandidáta a nenechali si to pro sebe. Drahoš nakonec musel přiznat, že nosí falešné brýle, které mu mají dodat vážnost. Ve výsledku prasklo, že nemá vlastní nápady a je falešný, jako jeho brýle. Volby se nakonec proměnili na to, zda hodit lístek antizemanovi či antidrahoši. Nesmyslný tlak médií nakonec vyústil ve volbu antidrahoše.
Dalším bodem zlomu ve vnímání médií byl požár katedrály Notre-Dame. Požár ještě nebyl uhašen a média už nekriticky referovala, že za zničení symbolu křesťanské Francie může technická závada. Lidem, co ještě věřili tradičním médiím najednou došlo, že vyšetřovatelé mají politické zadání. A tak se začaly šířit blogy, které natvrdo začaly operovat s čísly o otocích na křesťanské památky v západní Evropě. Současně se paralelně objevily konspirační teorie. Není divu, poleno nebo trám plamen zapalovače nebo hořící noviny nezapálí.
Situace kolem požáruNotre-Dame se stala neřešitelnou. Ať vyšetřovatelé zveřejní skutečnou příčinu požáru či očekávanou korektní pravdu, bude vždy existovat velká skupina zpochybňovačů výsledku vyšetřování. V této chvíli hrozí Francii ještě větší nepokoje, než ty současné, ne - li občanská válka. Toto prostě média nedala, měla zpochybnit na samém začátku tvrzení francouzských úřadů informovat neutrálně.
Mohl bych pokračovat dál. Stručně zmíním "útok" na poslance Feriho. Lidé v diskuzích pod článkem okamžitě začali zpochybňovat verzi médií. Samotný Feri se pod tlakem začíná kroutit a nakonec nepřímo přiznává, že šlo o typickou hospodskou výměnu názorů na pěsti, kdy se poprala před hospodou skupina opilých "hrdinů". Nicméně někomu se hodila. Na sociálních sítích lze dohledat (dokud to hlídači korektní pravdy nesmažou), že v Německu v sobotu 20. dubna 2019 zaútočil třiceti šestiletý Somálec na shromáždění v mnichovském kostele – 24 zraněných.
Co k tomu dodat? Kdo nezná historii, musí si ji zopakovat. Média nás do této situace postupně nezvratně tlačí. Lidé v ČR jim nevěří čím dál víc a nově se jim smějí.
Jan Pravda 24-04-2019 07:53 1,724

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.