Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Až si někdo dá na transparent "podpalte neziskovky", bude to OK? Nebude

J
Jan Pravda Přidáno před 5 lety
Až si někdo dá na transparent "podpalte neziskovky", bude to OK? NebudeAktivistka Markéta Juřicová na loňském festivalu Prague Pride nesla transparent vyzývající k zapálení policie. Skončila před soudem a nápis bagatelizuje. Jak by dotčená aktivistka reagovala, kdyby na nápisu bylo "Burn Prague Pride". Mlčela by nebo vyzývala k tvrdému trestu? Uvědomuje si Juřicová, že volá pro používání dvojího metru? Nebo je podle Juřicové aktivismus víc, než platné zákony?
Aktivistka Markéta Juřicová na loňském festivalu Prague Pride nesla transparent vyzývající k zapálení policie. Skončila před soudem a nápis bagatelizuje. Jak by dotčená aktivistka reagovala, kdyby na nápisu bylo "Burn Prague Pride". Mlčela by nebo vyzývala k tvrdému trestu? Uvědomuje si Juřicová, že volá pro používání dvojího metru? Po mazání "ultrapravicových" názorů na facebooku, cenzuře diskuzí s nesnášenlivými názory a po beztrestnosti téhož z aktivistické strany. Nebo je podle Juřicové aktivismus víc, než platné zákony?
Pro Juřicovou mám odpověď. Podle ústavy ČR jsou občané rovni před zákony. Transparent "podpalte neziskovky" je stejně nenávistný a nebezpečný jako "podpalte policii". Neexistuje dobré a špatné násilí. Existuje jen násilí.
Myšlení v souvislostech je této aktivistce cizí. Podle svých slov chtěla transparentem protestovat proti přítomnosti policie na duhovém festivalu. Jenže právě tento festival si všude ve světě vybírají jako svůj cíl krajní radikálové, pro které díky neexistujícím hraničním kontrolám v schengenském prostoru není problém přijet a napadnout oslavující sexuální různorodost. Poté by aktivistka nejspíš volala, proč ji policie nepomáhá a nechrání.
Bohužel "nemyslící" aktivismus není náhoda. Je produktem našeho školství placeného podle počtu studentů. Střední a vysoké školy studují studenti, kteří mají schopnosti maximálně na výuční list. Jev natvrdo odhalily státní maturity z matematiky, na jejichž zvládnutí stačí ovládat učivo matematiky základní školy.
Nedivme se, že nízká intelektuální úroveň studentů humanitních oborů se nakonec takto projevuje. Jsou to podobní emisaři humanity a dobra, jakou zažili naši předkové od svazáků a mladých komunistů v raných padesátých letech minulého století. Jenže tehdy neexistovaly humanitární neziskovky, ve kterých dnešní rádoby humanisté končí a ve kterých pracují. Udělat reformu v neziskovém sektoru, který je podhoubím pro podobné aktivisty všech pohlaví, je nutné.
Jan Pravda 15-07-2019 12:16 1,779

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.