Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Kdo vzpomněl Karla Kryla

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Kdo vzpomněl Karla KrylaKarel Kryl mluvil narovinu. Po Listopadu 1989 řekl: "Lid je spokojen s tím, že může brblat v putyce, zloději jsou spokojeni s tím, že není právo, vláda a posranci s kšeftováním a Západ ze zlevněného výprodeje".
Karel Kryl (12. dubna 1944 Kroměříž – 3. března 1994 Mnichov), československý písničkář a básník, hlavní představitel československého protikomunistického protestsongu si nikdy nebral servítky. Letos jej česká média skoro nevzpomněla!
Karel je tak trochu Ostravák v širším slova smyslu. Jeho máti se narodila ve Frýdku - Místku a on často navštěvoval haviřské přátelé. Po roce 1989 (jako básník s kytarou) dále v rozhovorech pro média a ve své tvorbě komentoval kriticky dění ve společnosti. To se nelíbilo Václavu Havlovi.
Měl jsem rád pořady v rádiu Čtrnáct na houpačce moderátora a hudebního kritika Jiřího Černého a jeho ženy Miroslavy, v nichž bylo nasazeno několik Krylových písní, uspěla nejvíce píseň "Bratříčku, zavírej vrátka".
Karel Kryl byl velmi zásadový člověk. Bylo to vidět např. na tom, že se mnohokrát zmiňoval, že je Čechoslovákem. S nelibostí snášel rozpad Československé republiky, založené Tomášem Garriguem Masarykem a jak známo, neakceptoval v exilu nabídku německého občanství. Karel kritizoval Václava Klause a Vladimíra Mečiara, že český národ podvedli a československý stát rozdělili, aniž by se na to zeptali lidu. V roce 1991 zazpíval v Lucerně svou novou píseň Od Čadce k Dunaju, ve které tehdy předpověděl rozpad Československa.
Kvido 05-03-2020 15:54 1,783

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.