Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Ve stínu koronaviru rostou ceny potravin i dvouciferným tempem

J
Jan Pravda Přidáno před 4 lety
Ve stínu koronaviru rostou ceny potravin i dvouciferným tempemPoslední dobou sleduji raketový růst cen potravin. Zdražování zrychlilo, v relativně krátkém časovém horizontu sleduji víc než dvouciferné zdražování u některého zboží v akci a to napříč různými prodejci. Obchodníci se růst cen snaží zamaskovat cenami zboží, u které si většina zákazníků pamatuje. Není problém koupit rohlík za korunu padesát, neboť jeho cenu si většina z nás pamatuje. Nebo maloobchod maskuje růst cen tím, že zboží je každou chvíli v akci a jeho cena se neustále mění. Z pohledu nakupujícího nicméně v delším časovém horizontu roste.
Život mě naučil chovat se tržně. Nemám na rozhazování, přesto nekupuji nejlevnější zboží. Za kvalitu se platí, ale pouze tehdy, když je jeden líný používat mozek a je fixován na jeden jediný konkrétní obchod. Prostě si počkám, až je výhodná akce a pak nakoupím třeba na půl roku dopředu. Jeden příklad za všechny. Konkrétní tablety do myčky nádobí. Jedno balení v nejbližším obchodě stojí 150 korun. Levné? Pro mě ne. Jedna tableta vyjde na téměř deset korun. Maximálně čtyřikrát ročně je v jednom řetězci nakoupím supervýhodně, jedna tableta mě vyjde na tři padesát. Nicméně balení nestojí zmíněných sto padesát ale nejméně čtyřikrát více. jednorázově platím víc, ve výsledku žiji s nízkými náklady.
Na takové nákupní chování nicméně potřebujete mít sloní paměť na ceny a cenovou politiku řetězců. Tu většina z nás nezaznamená. Cena zboží se neustále mění, jednou je plná, podruhé akční vyšší, potřetí plná, po čtvrté akční nižší ...
Také musíte znát svou dlouhodobou spotřebu, ať nakoupíte potřebné množství do další akce. Ať vám nic nedojde nebo naopak, ať neplýtváte. Stručně mozek nutný.
Za poslední dva tři měsíce jsem zaznamenal, že cena 1,5% mléka v akci vzrostla o 10% i více (z 9,90 na nejméně 10,90). Zdražení másla (250g) nevypadá tak dramaticky, z 24,90 na 25,90 Kč, tj o 4%. Oblíbená kávovina manželky z 49,90 na 59,90, tj o 20%. rekordmanem je růst ceny vepřového, za poslední rok o 40% i víc. V jednom řetězci se růst cen blíží 100%
Mnoho lidí díky pandemii koronaviru asi pozná, co je to hlad. Postihla je ztráta zaměstnání nebo karanténa či odstávka firmy na 60% čistého platu. Náklady spojené s bydlením, často spojené se splácením hypotéky, musí platit v plné výši. Do toho zdražování jídla. Budoucnost si neumím představit.
Jan Pravda 26-03-2020 17:49 1,685

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.